Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Vi ser det som ett mirakel”

På torsdagen var en stor del av judiska församlingens medlemmar på plats i synagogan i Malmö för att höra om mångmiljondonationen som de fått.

Henrietta Stein är styrelseledamot i judiska församlingen i Malmö.Bild: Lars Brundin
Henrietta Stein, som sitter i församlingens styrelse, var en av dem.
– Vi ser det som ett mirakel. Mirakel vågar man inte riktigt tro på, men de första pengarna kom igår, så nu tror jag att det är på riktigt, skrattar hon.
Dan Olofsson var på plats för att tala om donationen.Bild: Lars Brundin
Den stora donationen, 40 miljoner kronor över en tioårsperiod från affärsmännen Dan Olofsson och Lennart Blecher, har varit känd för församlingen i några veckors tid. Henrietta Stein ser en möjlighet att låta pengarna stärka verksamheten för rabbin, lärare och ungdomsledare. Och avlasta en del av kostnaderna för säkerhet.
– Mycket pengar går till olika säkerhetsarrangemang. Vi har känt att vi inte har kunnat ge så mycket medlemsnytta, säger hon innan mötet där både Dan Olofsson och Lennart Blecher ska tala, och hon själv ska hålla ett tacktal till de båda på församlingens vägnar.
Nina Deltinger har många vänner i församlingen och är ofta med på olika arrangemang.Bild: Lars Brundin
Nina Deltinger är inte medlem av församlingen men har många vänner där, och hennes man arbetar där.
– Det är helt fantastiskt, pengarna kommer i helt rätt tid. Det är mycket byggnader som behöver underhållas.
I måndags beslutade även Malmö stad att stärka samarbetet med judiska församlingen och att avsätta mer pengar till det judiska informationscentret och insatser mot antisemitism.
Flera av församlingens medlemmar uttrycker ändå en känsla av att politikerna kunde göra mer – besöka synagogan för att visa sitt stöd, eller ta tydligare offentligt avstånd mot antisemitism.
– Jag är rädd för att församlingen ska försvinna, säger Elinor Magnuson.Bild: Lars Brundin
– Känslan mellan medlemmarna är att situationen blir värre och att politikerna inte gör tillräckligt, säger Elinor Magnuson, som arbetar med bokföring i församlingen.
Hon efterlyser mer insatser i skolan.
– Vi måste prata mer om antisemitism, det måste börja i skolan, säger hon.
Gå till toppen