Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Midsommar – årets tredje största SOS-högtid

Efter nyår och valborg är midsommar den högtid då samtalen till SOS Alarm ökar mest. – Det är främst typiska alkoholrelaterade olyckor, säger kommunikationsstrategen Jenny Friberg.

SOS Alarm har mycket att göra under midsommarhelgen. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bad, båtar, utevistelse, resor – och alkohol. De aktiviteter som förknippas med midsommaren bäddar för en olyckshelg utöver det vanliga.
– Nyår är den hårdast ansatta högtiden för oss, med valborg på andraplats och midsommar på tredjeplats. Under julen hänger folk mest hemma, säger Jenny Friberg.
– Alla olyckstyper relaterade till alkoholintag ökar. Bråk, drunkning, trafikolyckor, folk som sätter sig i båten eller bakom ratten när de inte ska.
Jämfört med en vanlig fredag ökar samtalen till SOS Alarm under midsommar med runt 17 procent, vilket motsvarar över 1 100 samtal.
– Höjningen har varit ganska konstant genom åren. Vi får runt tre miljoner samtal per år, och den 17-procentiga höjningen runt midsommar har legat rätt stadigt. Förra året såg vi dock en ökning i antalet misshandelsfall, säger Friberg.
Vissa län utmärker sig extra mycket – inte oväntat rör det sig om populära semesterdestinationer. Under midsommar i fjol ökade antalet samtal från Blekinge med hela 73 procent, följt av Värmland med 70 procent.
– Samtidigt minskar det i till exempel Norrbotten, Västerbotten och Stockholm. Man ser tydligt var folk åker bort på midsommar.
Rättad:I en tidigare version angavs felaktiga uppgifter från SOS Alarm om vilka högtider larmen ökar mest.
Fakta

Olyckslän

Så här mycket ökade SOS-samtalen i de mest drabbade länen i procent under midsommar 2018, jämfört med en snittdag:

Blekinge: 73 procent

Värmland: 70 procent

Dalarna: 66 procent

Gävleborg: 58 procent

Här minskade samtalen mest:

Västernorrland: -8 procent

Norrbotten: -2,5 procent

Stockholm: -2 procent

Västerbotten: -1 procent

Källa: SOS Alarm

Gå till toppen