Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Midsommar – årets tredje största SOS-högtid

Efter nyår och valborg är midsommar den högtid då samtalen till SOS Alarm ökar mest. – Det är främst typiska alkoholrelaterade olyckor, säger kommunikationsstrategen Jenny Friberg.

SOS Alarm har mycket att göra under midsommarhelgen. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bad, båtar, utevistelse, resor – och alkohol. De aktiviteter som förknippas med midsommaren bäddar för en olyckshelg utöver det vanliga.
– Nyår är den hårdast ansatta högtiden för oss, med valborg på andraplats och midsommar på tredjeplats. Under julen hänger folk mest hemma, säger Jenny Friberg.
– Alla olyckstyper relaterade till alkoholintag ökar. Bråk, drunkning, trafikolyckor, folk som sätter sig i båten eller bakom ratten när de inte ska.
Jämfört med en vanlig fredag ökar samtalen till SOS Alarm under midsommar med runt 17 procent, vilket motsvarar över 1 100 samtal.
– Höjningen har varit ganska konstant genom åren. Vi får runt tre miljoner samtal per år, och den 17-procentiga höjningen runt midsommar har legat rätt stadigt. Förra året såg vi dock en ökning i antalet misshandelsfall, säger Friberg.
Vissa län utmärker sig extra mycket – inte oväntat rör det sig om populära semesterdestinationer. Under midsommar i fjol ökade antalet samtal från Blekinge med hela 73 procent, följt av Värmland med 70 procent.
– Samtidigt minskar det i till exempel Norrbotten, Västerbotten och Stockholm. Man ser tydligt var folk åker bort på midsommar.
Rättad:I en tidigare version angavs felaktiga uppgifter från SOS Alarm om vilka högtider larmen ökar mest.
Fakta

Olyckslän

Så här mycket ökade SOS-samtalen i de mest drabbade länen i procent under midsommar 2018, jämfört med en snittdag:

Blekinge: 73 procent

Värmland: 70 procent

Dalarna: 66 procent

Gävleborg: 58 procent

Här minskade samtalen mest:

Västernorrland: -8 procent

Norrbotten: -2,5 procent

Stockholm: -2 procent

Västerbotten: -1 procent

Källa: SOS Alarm

Gå till toppen