Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Struntade i att byta till säkrare kanyler – riskerar vite

Redan 2017 klagade Arbetsmiljöverket på de osäkra kanylerna som omvårdnadspersonal i Burlövs kommun använde. Nu riskerar kommunen att dömas att betala 20 000 kronor i vite.

Arkivbild.Bild: Hasse Holmberg
Bakgrunden är brister i arbetsmiljön som uppdagades vid en inspektion i oktober 2017. Det handlar om omsorgsarbetare som då använde osäkra avklippare efter att de gett brukare sprutor med exempelvis insulin. Avklipparna är avsedda att användas av brukarna själva, men när personalen tvingas använda dem riskerar de att sticka sig på kanylen. Detta innebär en smittorisk.
Redan i oktober 2017 uppmanades Burlövs kommun att omgående byta till kanyler med inbyggd säkerhetsfunktion. Vid nästa tillsyn såg Arbetsmiljöverket att kommunen struntat i uppmaningen och fortsatt använda de osäkra kanylerna. Arbetsmiljöverket hotade då med vite om de nya säkra kanylerna inte var på plats före den 23 november 2018.
Först då meddelade socialchefen att kommunen skulle byta till säkrare kanyler från och med årsskiftet. Enligt Arbetsmiljöverket har Burlöv agerat för sent och yrkar nu till förvaltningsrätten att kommunen ska dömas att betala 20 000 kronor i vite.
Gå till toppen