Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Klimatkrisen riskerar att förstöra världsarv

Akropolis, här byggnaden Parthenon, är ett av många världsarv som riskerar att utsättas för större hot i och med klimatkrisen. Arkivbild.Bild: Petros Giannakouris/AP/TT
Klimatkrisen utgör inte bara ett hot mot människor och djur utan också mot kulturen och världsarvet. Flera experter varnar för riskerna och ber nu FN om ökat skydd för några av de mest betydande monumenten.
Vid ett möte i Aten under lördagen samlades Unesco, FN, Greklands regering och flera auktoriteter för att diskutera hur klimatkrisens effekter på världsarvet kan motverkas. Experterna gjorde bland annat anspråk på verktyg för att kunna mäta och förutse risker bättre.
– Klimatförändringen är ett hot mot vår framtid, men också mot vårt arv, miljömässigt och kulturellt, sade FN:s generalsekreterare António Guterres.
Akropolismuseets direktör Dimitrios Pandermalis påpekade att miljöskador och förslitning alltid har varit ett problem, men att de nya hoten är accelererande.
– Skalan är annorlunda och skadan kan bli oåterkallelig.
Gå till toppen