Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Revanschen! – Scamp the Tramp äntligen världens fulaste hund

Hunden Scamp the Tramp har ett utseende som bara en matte kan älska, men förra året föll han precis på målsnöret. I år räckte dock den sneda tungan och den ojämna behåringen hela vägen. Titeln som världens fulaste hund är säkrad.

Scamp the Tramp vilar ut efter att ha säkrat titeln som världens fulaste hund 2019.Bild: Noah Berger
I 31 år i följd har världens fulaste hund utsetts vid en marknad i Petaluma norr om San Francisco. Förra året togs tävlingen hem av bulldogen Zsa-Zsa vars främsta utmärkande drag var en ovanligt lång och ständigt uthängande tunga. Tvåa kom blandrasen Scamp the Tramp.
Vill man bli fin får man lida pin. Vad Scamp gjort under det gångna året för att bli ännu fulare är dock oklart, det var i alla fall mer än nog för att säkra titeln när jurybedömningen hölls under fredagen. 18 hundar deltog i finalen och vinnaren tog hem en prischeck på 1 500 dollar samt får även 1 500 dollar att donera till en valfri välgörenhet. Dessutom kommer Scamp och matte Yvonne Morones att få åka till New York och visa upp sig.
Hon blev Scamp the Tramps matte efter att ha hittat honom 2014 via ett härbärge för hemlösa hundar i Compton i Los Angeles.
– När vi var på väg hem så visste jag att jag hade gjort rätt val. Där var vi, två främlingar i en bil på väg hem för en ny start. ”One Love” med Bob Marley spelades i bilen och så tittade jag över på Scamp och såg att han nickade i takt med musiken. Det var som att han visste att han hade hittat sitt hem för alltid, säger Yvonne Morones till lokaltidningen Santa Rosa Press Democrat.
Tävlingen där världens fulaste hund utses har gått från att länge vara en lokalnyhet till att på senare år bli en världsnyhet. Bland annat har tv-kanalen Animal Planet gått in som sponsor av tävlingen. Varje år kablas bilden på den senaste fula hunden ut över världens sociala medier. Detta har också skapat en debatt om tävlingen som kritiserats för att vara moraliskt tveksam.
Organisatörerna hävdar dock att tävlingen är ett viktigt skyltfönster för att väcka debatt kring djurrättsfrågor och särskilt kring välmåendet för världens hemlösa djur.
”Vad vi verkligen gör är vi visar upp hundar som har blivit omhändertagna och adopterade och tagits emot i kärleksfulla hem”, säger de i en kommentar till Santa Rosa Press Democrat.
Yvonne Morones och Scamp the Tramp kom tvåa i fjol när bulldogen Zsa-Zsa och ägaren Megan Brainard (notera den långa bacon-liknande tungan) utropades som segrare.Bild: Jeff Chiu
Gå till toppen