Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

God man stal från sin egen mamma – döms

En kvinna i Staffanstorp blev god man åt sin mamma. Men istället för att ta hand om hennes ekonomi stal hon över 200 000 kronor. Nu döms kvinnan till böter och skadestånd.

En god man stal från sin egen mamma. Nu döms hon i Lunds tingsrätt.Bild: Lars Brundin
Det var 2015 som kvinnan blev god man åt sin mamma. Under tre månader stal hon sammanlagt över 107 000 kronor från henne. Dels genom att föra över pengar och ta ut kontanter från mammans konto. Dels genom att handla för hennes pengar.
Därefter dog mamman. Strax därefter förde dottern över drygt 130 000 kronor från dödsboet till sitt eget konto.
Själv har kvinnan uppgett att hon nästan inte minns något om sitt uppdrag som god man, och att hon inte vet varför pengarna har förts över till hennes konto.
Men tingsrätten menar att det är osannolikt att mamman skulle ha haft förmågan att göra uttag, överföringar eller inköp själv, och slår fast att de måste ha gjorts av dottern.
Därför får kvinnan nu villkorlig dom och böter på 3 000 kronor. Hon ska också betala ett skadestånd till sin mammas dödsbo, på drygt 200 000 kronor.
Gå till toppen