Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rödvit patriotisk flygtur över Danmark

I Sverige har flygvapnets så kallade julgransflygningar blivit omåttligt populära på senare år. Danmark verkar nu ha hittat receptet för en egen motsvarighet.

F16-planet i Dannebrogsskrud.Bild: Danska flygvapnet
15 juni, i lördags förra veckan, firades runtom i Danmark den nationella fanan Dannebrogens 800-årsdag. Flaggan ska enligt legenden ha fallit ned från himlen i samband med ett sjöslag 1219 då en dansk flotta hade seglat till Estland för att genomföra ett korståg. Slaget var på väg att gå helt åt skogen när flaggan uppenbarade sig, krigslyckan vände och danskarna vann slaget.
Legenden håller sällsynt dåligt för all form av källkritisk granskning, men flaggan har på något vis hängt med sen medeltiden.
Det danska flygvapnet såg sin chans att haka på i den patriotiska yran och valde att måla ett av sina F16-plan som Dannebrogen. Den 15 juni gjorde planet en flygning runt Danmark från flygbasen Skrydstrup på södra Jylland. Bland annat passerades Ålborg, Köpenhamn och Odense.
Reaktionerna i sociala medier blev översvallande.
IUnder söndagen firade danskarna Sankt Hans, i Sverige kallar vi honom Johannes Döparen. Firandet motsvarar i någon mån vår midsommar och handlar framförallt om att tända bål och titta på dem. Sankt Hans firas alltid 23 juni oavsett vilken veckodag datumet infaller på.
Hastigt och lustigt beslutade sig det danska flygvapnet för att genomföra ytterligare en flygning med det rödvita planet, den här gången för att hylla Sankt Hans.
Tiderna för söndagskvällens flygning syns i Facebook-postningen nedan.
Gå till toppen