Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skadegörelse på koloniområdet i Lomma

Trasiga fönsterrutor, grindar och nedsparkade staket. Uppbrutna lås på hoddorna. Den synen möttes koloniodlarna i Lomma koloniförening av på midsommarafton.

Vandaler har härjat bland hoddorna i Lommas koloniområde och bland annat krossat fönster.Bild: Peter Frennesson
– Det är bara vandaler! Det är så tradigt, vi stör ju ingen här, säger Tina Tonning som sopat krossat glas i mängder vid sin lilla hodda efter att ett fönster krossats med en sten.
Låset på dörren är uppbrutet, liksom på många av de andra hoddorna. Odlarna har inte upptäckt några större stölder (mindre saker har försvunnit, såsom en liten gasolgrill) men däremot har prylar slängts omkring och flyttats runt – någons cykel hamnade på en annans gräsmatta och en bensindunk tillhörande en odlare hittades i en annans trädgård.
– Det låg en jäkla massa grejer i gången här, berättar Eric Kamph, och pekar längs med grusgången.
Inne på hans koloni var glasrutan i dörren till hans hodda krossad, den har han nu lagat temporärt med ett stycke frigolit.
Eric Kamph har fått laga glaset i dörren med frigolit.Bild: Peter Frennesson
Eva Clarin visar vägen genom koloniområdet för att demonstrera var marodörerna tagit sig in – ett uppklippt hål i nätstängslet in till området visar var de kommit in.
Det hela har hänt under natten till midsommarafton. På midsommaraftons morgon joggade en person förbi och upptäckte att det inte stod rätt till i koloniområdet.
Eva Clarin har nu polisanmält saken, men fäster inte några stora förhoppningar att det leder någon vart, vid tidigare skadegörelse har polisen snabbt lagt ner förundersökningen. Sent på söndagseftermiddagen anlände tre poliser till koloniområdet för att undersöka brottsplatserna och säkra eventuella spår.
Lena Berggren och Eva Clarin berättar om tidigare angrepp på koloniområdet. Den här gången tycks de objudna besökarna bara ha varit ute efter att förstöra.Bild: Peter Frennesson
Eva Clarin och de andra i Lomma koloniförening har redan haft påhälsning av vandaler och tjuvar vid två tillfällen tidigare. Senast i februari 2018. Lena Berggren berättar att de då stal allt möjligt – inte bara alla hennes verktyg utan även kaffebönor och sittdynor. Den här gången har hennes hemmabyggda larm utlösts när någon klippt upp hänglåset och tagit sig in i hoddan.
– Men larmet verkar de bara ha struntat i, det hade de lagt under kuddarna därinne och sen har de slängt runt grejer här, säger hon.
Lena Berggren visar var hon tror att de objudna besökarna tog sig ut: via en stege över staketet från hennes koloni. Hon pekar ut i rabatten utanför:
– Där trampade de sönder mina jordärtskockor.
Gå till toppen