Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tvångsutvisningar till Afghanistan ökar

Demonstration vid Migrationsverkets lokaler i Märsta i samband med att ett 50-tal personer skulle tvångsutvisas till Afghanistan i höstas.Bild: Anders Wiklund/TT
Allt fler personer tvångsutvisas till Afghanistan samtidigt som antalet personer som frivilligt återvänder har minskat, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
2016 tvångsutvisades 24 personer till Afghanistan. Förra året var det 151 personer. Och fram till i april i år hade 100 personer tvångsutvisats.
– Dels så handlar det ju om att Sverige ingick i ett samförståndsavtal med Afghanistan 2016. Vi satte en återvändandesambandsman i Kabul 2017. När vi har fått arbeta med det här så har det skapats förutsättningar för ett bättre samarbetsklimat med afghanska myndigheter, säger Patrik Engström, chef vid gränspolisen, till radion.
Vad gäller personer som frivilligt har återvänt var det 2016 över 800 personer medan det hittills i år handlar om omkring 50 personer.
– När det var så många som återvände 2016 så var det personer som vill återvända. De som är kvar i Sverige är personer som inte vill återvända, säger Terje Torvik, som är verksamhetsexpert på Migrationsverket, till Ekot.
Gå till toppen