Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Döms till vård för vansinnesfärd genom Lund

Den 20-åring som vid en våldsam framfart i bil genom Lund på nyårsdagen utsatte flera personer för livsfara har dömts till sluten rättspsykiatrisk vård.

På Stora Södergatan försöker 19-åringen köra på flera personer. Han backar och försöker på nytt.Bild: Polisens förundersökning
Han trampade på gasen och körde rakt mot oskyddade människor på trottoarer och övergångsställen.
Flera av dem fick i panik kasta sig åt sidan för att inte bli nermejade.
20-åringen, som var 19 år vid brottstillfället, döms nu till sluten psykvård för nyårsdagens flera timmar långa vansinnesfärd genom Lunds gator.
Mannen fälls dock inte för tio mordförsök, som åklagaren yrkat på i första hand.
I stället rubricerar Malmö tingsrätt hans brottslighet som ”framkallande av fara för annan”.
Detta baserar rätten på att 20-åringens mentala tillstånd vid händelsen framstår som så instabilt att det är oklart om han verkligen haft för uppsåt att döda.
När mannen så småningom greps odramatiskt, sittande i den stulna bilen, var han barfota i vinterkylan och enligt polisen inte helt närvarande.
Helt klart är att mannen utsatt flera personer för livsfara och att dessa berörts oerhört illa av sina upplevelser.
En taxichaufför som lade sig bakom 20-åringens bil mitt i centrala Lund och tutade för att varna medtrafikanter, sa i rätten:
”Han satsar på att köra på folk. Han gasar upp emot trottoarer och cykelbanor rakt emot folk som är där. Jag tror han vill döda någon”.
Under rättegången vittnade ett antal av 20-åringens offer om hur nära det vara att de blev påkörda.
Flera av dem berättade hur chockade de blivit och hur de fruktat för sina liv.
En medelålders man tar skydd bakom en pelare, ett yngre par hoppar åt sidan och en cyklist störtar omkull när den stulna bilen missar honom med obefintlig marginal.
Enligt målsägarbiträdet Hanna Stadig under rättegången är det ”ren tur att att ingen omkom eller drabbades av allvarliga skador”.
När 20-åringen till sist stoppas på motorvägen mot Malmö med hjälp av boxade polisbilar och spikmatta vill han inte släppa ratten utan får dras ut med våld.
Enligt en polis säger mannen då: ”Kan ni hjälpa mig med min sjukdom?”
Sex av mannens offer får i domen ett skadestånd på 20 000 kronor vardera för sitt mentala lidande.
Enligt åklagaren är mörkertalet när det gäller människor som varit nära att bli påkörda stort – många har av olika skäl inte polisanmält sina upplevelser.
Polisen var tvungen att gå ut i sociala media för att hitta de tio som var med som målsägare i den nyss avslutade rättegången.
Den dömde, som är från Afghanistan, har berättat att han den aktuella dagen hörde röster som uppmanade honom att döda europeiska män.
I polisförhören erkänner han flera specifika mordförsök och vädjar till polisen med orden ”innan ni släpper mig fri får ni se till att behandlar mig”.
Åklagare Tomas Olvmyr har sökt svar på om mannen sympatiserar med våldsbejakande islamistisk extremism.
Han anser att tidigt väckta terrormisstankar kan avfärdas.
– Vi har undersökt där han bott och hans bakgrund. Vi har inte hittat något som tyder på att detta varit överlagt, har Tomas Olvmyr sagt i en tidigare intervju med Sydsvenskan.
Islamologen Jan Hjärpe har gått igenom 175 dokument och fotografier med anknytning till 20-åringen och konstaterar att det rör sig om religiöst ”allmängods”.
20-åringen ska enligt domen utvisas till hemlandet och får inte komma tillbaka till Sverige på tio år.
Det röda strecket indikerar den första delen av färden, upp mot Norra ringen. Det blå strecket visar vägen som 19-åringen körde söderut innan han stoppades av polisen.Bild: Krister Cronqvist
Gå till toppen