Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

FN vädjar: Ta tillbaka IS-familjer

FN vädjar till länder att ta hem medborgare med kopplingar till IS som sitter fängslade i Syrien och Irak. – Staterna har ett viktigt ansvar för sina medborgare, säger FN:s människorättschef Michelle Bachelet.

Kvinnor och barn som är släktingar till IS-stridande i flyktinglägret al-Hol i Syrien. Arkivbild.Bild: Baderkhan Ahmed/AP/TT
Sedan terrorrörelsens kollaps har utländska stridande IS-anhängare från nästan 50 länder gripits i Syrien och Irak.
Runt 55 000 personer med kopplingar till terrorrörelsen har tagits till fånga. Det är personer som stridit för IS eller har kopplingar till terrorrörelsen genom att vara barn till eller gift med en IS-anhängare.
Flera av dem kommer från andra länder, och vad som ska hända med dem, om de ska få komma tillbaka till sitt hemland eller få hjälp att ta sig från lägret, har varit – och är – en het potatis för många stater.
I ett öppningstal i FN:s råd för mänskliga rättigheter som sammanträder under tre veckor i Genève vädjar Michelle Bachelet, FN:s människorättschef, till länderna att ta ansvar för sina medborgare och ta tillbaka IS-familjerna.
– Utländska familjemedlemmar bör skickas tillbaka till hemlandet, såvida de inte ska ställas inför rätta för brott i enlighet med internationella normer, säger Bachelet.
Bara i lägret al-Hol i Syrien befinner sig över 11 000 anhöriga och barn till utländska IS-stridande.
Bachelet betonar att barn till stridande föräldrar redan lidit mycket och säger att de och deras föräldrar inte bör göras statslösa.
– Barn i synnerhet har drabbats hårt av grova kränkningar av deras rättigheter, det gäller även de som kan ha blivit hjärntvättade eller rekryterade till IS för att begå våldshandlingar.
Fakta

IS-anhängare från Sverige

Omkring 300 personer har sedan 2012 rest från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, främst terrororganisationen IS. Cirka hälften av dem har återvänt. Hur många som är kvar i konfliktzonen finns det inga säkra siffror på. Inte heller hur många som är döda.

Det finns heller inga bekräftade uppgifter på hur många barn med svensk anknytning som befinner sig i konfliktzonen. Hjälporganisationer på plats i nordöstra Syrien uppskattar att det i lägret al-Hol skulle kunna röra sig om uppåt ett 80-tal barn.

Sju föräldralösa barn kunde lämna al-Hol i maj och resa tillbaka till Sverige efter förhandlingar mellan svenska och kurdiska myndigheter.

Kurdiska myndigheter har uppmanat västländer att ta tillbaka medborgare som rest till Syrien för att ansluta sig till IS, och deras anhöriga som också befinner sig där.

Källa: Säpo, AFP

Gå till toppen