Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gabriel Hedlund tog hem segern i prestigefylld dansk kocktävling

I lördags ägde den danska kocktävlingen ”Sol over Gudhjem” rum och för första gången sedan tävlingens start var segraren utländsk – svensken Gabriel Hedlund, köksmästare på Vollmers i Malmö.

– Det känns jättebra. Jag var definitivt inte säker på att jag skulle vinna, jag trodde inte att resultatet blev så bra, säger Gabriel Hedlund.
”Sol over Gudhjem” är ett klassiskt danskt smörrebröd med varmrökt sillfilé, vispad creme fraiche och citronmarinerad rödlök, den råa äggulan som det hela toppas med symboliserar solen över orten Gudhjem på Bornholm.
Sedan 2009 är det också namnet på en dansk kocktävling som sker i slutet på juni varje år på Bornholm.
– Det var första gången jag var med, man blir inbjuden så det är en stor ära att få vara med, säger Gabriel Hedlund.
Totalt fyra högprofilerade kockar, ofta med Michelinstjärnor i ryggen bjuds in för att tävla. Gabriel Hedlund är den första internationella kocken som varit med och tävlat. Eftersom tävlingen livesänds i dansk tv behöver deltagarna kunna danska, och det kan Gabriel Hedlund som bott i Danmark sedan 2009.
Deltagarna fick information om vissa ingredienser de skulle ha med, men på plats fick de också överraskningsingredienser som de behövde ha med i sin tillagning av både förrätt och huvudrätt.
– Jag var lite nervös fram tills för tre veckor sedan, men när började träna och testa rätter, då kände jag mig mer säker.
Att laga mat framför tv-kameror och publik under press i ett kök med utrustning man inte känner igen är något helt annat än att jobba i köket på Vollmers.
– Jag skar mig ganska djupt i fingret, så det gjorde att mitt tempo saktades ner också, säger Gabriel Hedlund.
– Jag var nästan två minuter sen till att presentera både förrätt och huvudrätt, det var därför jag trodde att jag inte skulle vinna.
Fakta

Gabriel Hedlunds vinnarmeny

Förrätt: Stekt vit sparris och sockersaltad rå makrill. Serverades med rostat kärnmjölkskum med musselfond. (Ingredienser som tävlingen krävde: makrill, ägg, örter från Bornholm.)

Huvudrätt: Högrev från kalv, aligot (potatispuré med rökt komjölksost), grillad vårlök och blomsterkrasse. Kalvsås med fermenterad äpplejuice. Sidrätt med en crustade med tartar på högrevet, bornholmsk senap och den rökta komjölksosten. (Ingredienser tävlingen krävde: högrev, rökt komjölksost, äppeljuice från Bornholm.)

Gå till toppen