Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Norsk ö vill införa tidsfri zon

I ett upprop på nordnorska Sommarøya kräver folk att tiden ska slopas.
– Vi vill bli världens första område utan tidszon, säger pådrivaren Kjell Ove Hveding.

Invånarna på nordnorska Sommarøya har meddelat Stortinget att de inte längre vill ha någon tidszon alls. Arkivbild.Bild: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
En petition om tidsfrihet för det lilla ösamhället har skickats till stortinget i Oslo.
– Vi bryr oss inte om sommar- och vintertid, säger Hveding till nyhetssajten iTromsø.
Sommarøya ligger ett par mil fågelvägen rakt västerut från Tromsø. Under 70 dagar, från den 18 maj till den 26 juli, går solen inte ner.
– Här i norr bör ljuset styra. Vädret och solen ska styra våra dagar, tycker Hveding.
De flesta av samhällets 350 invånare håller med. Vid brofästet till ön har folk fäst armbandsklockor på ett räcke i en manifestation för att visa att tiden är otidsenlig.
Kampanjen ”Let's stop time” har väckt internationell uppmärksamhet. Det amerikanska public servicemediet NPR rapporterar utförligt om det norska initiativet att utrota tiden.
Befolkningen på Sommarøya lever huvudsakligen på turism och fiske. Att utropa sig till världens första tidsfria zon skadar inte direkt attraktionen för turister, noterar NPR.
Hur skulle detta fungera i praktiken? undrar iTromsø.
– Vi kan ju inte vara så bokstavliga inom alla områden. Även i fortsättningen måste vi använda klockan för att hinna med flyget och komma i tid till jobbet, medger Hveding.
Gå till toppen