Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen tillsätter extern utredare om Ystadsbarnen

Försäkringskassans före detta chef Ann-Marie Begler ska utreda brister i Ystad kommuns hantering av fallet med de fem barnen som hölls isolerade.

Ann-Marie Begler tillträder uppdraget omgående.Bild: Bertil Ericson / TT
Ann-Marie Begler tillträder sitt uppdrag omgående och ska redovisa sina resultat i december.
– Det som har inträffat är en tragedi för barnen och inget annat än ett stort misslyckande för samhället och Ystads kommun. Vi måste göra vårt yttersta för att något liknande aldrig ska inträffa igen, säger Kristina Bendz, kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.
Ann-Marie Beglers uppdrag är att skaffa sig en helhetsbild av vad som hänt och att ta reda på hur socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden har agerat.
Ann-Marie Begler har tidigare varit chef på Försäkringskassan.
– Hon har ju en bred erfarenhet inom de sociala områdena. Hon har haft tunga chefsuppdrag inom Socialstyrelsen, Skolinspektionen, Brottsförebyggande rådet, men även inom polis och skola, säger Kristina Bendz till SVT Skåne om varför kommunen valt just henne som utredare.
– När barn far illa måste samhället agera resolut och snabbt. Därför tvekade jag inte när jag fick frågan om att utreda den här händelsen. Den är viktig och dessutom intressant, säger Ann-Marie Begler, i pressmeddelandet.
Gå till toppen