Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Goda avtal hotar fred. Även här.

Donald Trump undertecknar det nya sanktionsbeslutet.Bild: Alex Brandon
Spänningarna fortsätter att tillta mellan USA och Iran. Sedan Washington infört ytterligare sanktioner mot den iranska regimen talade Teheran på tisdagen om "ett oåterkalleligt avsteg från diplomatins väg".
Första avsteget från denna tog den amerikanske presidenten Donald Trump redan i fjol när han ensidigt sade upp överenskommelsen kring Irans kärnenergiprogram. Den var för dålig, menade han och lovade sin vana trogen att förhandla fram något bättre. Men istället för att sitta i förhandlingar står de båda länderna nu vid randen till krig.
Redan under sin tid som fastighetsmogul var Trump känd för sin ständiga strävan efter goda avtal. Mot den bakgrunden är det lätt att anklaga honom för att förlita sig på gamla principer snarare än realism i internationell politik. Men faktum är att svenska regeringen kan vara på väg att göra detsamma.
Diskussionen fortsätter kring om Sverige ska underteckna FN:s konvention om kärnvapenförbud.
"Vi återkommer inom kort med ett beslut", sade utrikesminister Margot Wallström (S) häromveckan.
Principiellt är frågan enkel. Få lär invända mot att det vore gott med ett världsomfattande kärnvapenförbud. Men kärnvapenstaterna deltar inte ens i de samtal som förs. Och enligt regeringens utredare skulle ett undertecknande av avtalet äventyra fortsatt svenskt försvarssamarbete med Nato och USA. Utan det försämras förutsättningarna väsentligt för att avvärja ett eventuellt väpnat angrepp mot Sverige.
Låt vara att krigsrisken ändå vore ofantligt mycket mindre än den nuvarande mellan USA och Iran – konsekvenserna bör inte underskattas.
I mellanstatliga sammanhang krävs ofta både pragmatism och principer. Säkerhetspolitiskt kan även strävan efter det – på papperet – goda visa sig hota freden.
Gå till toppen