Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inhopparen frälste Italien igen: ”Viktigt uppdrag”

Italiens succé i VM fortsätter efter 2–0-seger mot Kina. Nu väntar kvartsfinal för laget som är med i de här sammanhangen för första gången på tjugo år.

Italiens Manuela Giugliano, Cristiana Girelli och Sara Gama firar avancemanget till kvartsfinal.Bild: JEAN-PAUL PELISSIER
Italiens förbundskapten Milena Bertolini höll ett brandtal på presskonferensen efter matchen.
– Det här är ett lag med mycket kvalitet, det är bra fotbollsspelare och de presterar bra här på grund av det. Men det finns en mer långsiktig aspekt också. De har ett viktigt uppdrag, deras uppdrag är att försöka få den italienska allmänheten att upptäcka och uppskatta damfotbollen, sa hon.
Redan i gruppspelet gjorde italienskorna avtryck med premiärseger mot Australien. Sedan rullade det på mot gruppseger. Mot Kina var det inget snack.
Milanforwarden Valentina Giacinti satte matchens första mål en kvart in i den första halvleken. Bara fyra minuter efter sidbytet satte inhopparen Aurora Galli 2–0, hennes tredje mål på lika många inhopp i den här turneringen och ett tangerat rekord med Australiens Lisa De Vanna från 2007.
Även om Kina lyckades skapa några farliga lägen så var de egentligen aldrig nära att hota Italiens plats i kvartsfinalerna.
För Kina är det ett stort bakslag. Landslaget har aldrig varit sämre än kvartsfinal i någon av de sex tidigare VM-slutspelen.
Gå till toppen