Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Räds inte Tyskland: ”Haft bra upplevelser”

Stina Blackstenius sänkte Kanada, nu ser hon fram emot att möta Sveriges mästerskapsspöke Tyskland.
– Jag har egentligen aldrig känt någon rädsla eller så för Tyskland, jag har haft bra upplevelser mot dem, säger hon.

Stina Blackstenius var omsvärmad av media på spelarhotellet dagen efter sitt segermål mot Kanada.Bild: SIMON HASTEGÅRD
Dagen efter 1–0-segern i VM-åttondelen mot Kanada hade den svenska truppen lite tid att softa på hotellet utanför Paris innan det bar i väg till Rennes och förberedelserna inför lördagens kvartsfinal mot Tyskland.
Matchvinnaren Stina Blackstenius kom tillbaka till en glödhet mobil på hotellet i natt. Hyllningar och positiva meddelanden hade strömmat in från alla möjliga håll.
– Det är klart att det ger oss mycket energi. Man är väldigt glad och tacksam för det, säger hon.
– Nu hade jag inte familj här på plats, men jag vet att de finns där hemma och följer mig, så det var fina meddelanden från dem såklart, men också från många andra.
Åttondelen mot Kanada lyfte för svensk del i andra halvlek och Stina Blackstenius forcerade in matchens enda mål tio minuter efter sidbytet. Målet var hennes första i landslaget på drygt ett år efter tolv mållösa landskamper.
– Det var en otrolig lättnad att det äntligen kom igår. Jag har verkligen väntat på det, säger hon.
– Otroligt kul att kunna stå här dagen efter och kunna njuta av vinsten som vi fick med oss. Jag är väldigt nöjd över lagets insats.
23-åringen från Vadstena kom fram som ett av de stora framtidslöftena i svensk fotboll. Efter SM-guldet med Linköping 2016 bar det av till Frankrike och proffsspel med Montpellier.
Men trots 26 mål på 43 matcher, så var det ingen rakt igenom positiv upplevelse. Det blev mycket bänknötande i Frankrike och Blackstenius återvände till Linköping i år för att hitta en bättre väg framåt med sikte på VM.
Mot Kanada föll mycket på plats och den löpstarka forwarden tackar förbundskapten Peter Gerhardsson för förtroendet.
– Det var ju det här jag ville ge mig chansen till och försöka vara i så bra form som möjligt, men det vet man ju inte förrän man är här, säger Stina Blackstenius.
– Jag har hamnat i en position där jag trivs väldigt bra, ligga längst fram och hota mycket i djupled. Det är en roll som jag gillar att ta, den passar min spelstil väldigt bra.
Tyskland på lördag är en skräckmotståndare på pappret. Otaliga gånger har det tagit slut i de stora mästerskapen mot dem.
Visst blev det förlust i OS-finalen i Rio 2016, men Stina Blackstenius gjorde Sveriges mål och har fler positiva bilder att plocka fram inför VM-kvartsfinalen i Rennes. Framförallt från U19-EM i Israel 2015, där hon blev skyttedrottning när Sverige tog guld.
På vägen fram besegrades Tyskland i en svängig semifinal som avgjordes på straffar. Stina Blackstenius satte två mål under ordinarie tid, framförallt 3–3 i den 88:e minuten, som räddade kvar Sverige i matchen. Sedan satte hon även sin straff.
– Det är klart att det är en match som jag verkligen minns. Jag tycker att de är extremt roliga att möta och har haft bra upplevelser mot dem. Klart man har stor respekt, men jag har aldrig varit rädd för att möta Tyskland, säger hon.
– Jag tycker att vi har en stark tro på det vi har byggt upp i laget och litar på att vi verkligen skulle kunna slå Tyskland. Är det någon gång vi ska göra det så är det verkligen nu.
Gå till toppen