Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Avlossade minst tio skott med pistol och automatvapen”

Maskerade gärningsmän beväpnade med pistoler och automatvapen mötte svenskarna. Minst tio kulor avlossades mot deras bil. Nu vill den danska polisen ha uppgifter om en silvergrå Audi som de misstänkta mördarna flydde i.

Flera skotthål i motorhuven på den svenskregistrerade bilen.Bild: Mathias Øgendal
Dubbelmordet skedde i ett bostadsområde när det var mycket folk på plats. Offren satt i en svenskregistrerad Renault. Den danska tidningen Ekstra Bladet har publicerat bilder från mordtillfället. De visar hur passagerardörren på svenskarnas bil är en öppen och flera maskerade män som springer runt den. En av de misstänkta mördarna håller i vad som ser ut som en kalasjnikov.
– Gärningsmännen avlossade minst tio skott från pistol och automatvapen, sa förundersökningsledare Flemming Madsen under den presskonferens som hölls vid 17-tiden på onsdagen.
– Det var våldsamt det som hände och det skedde vid en tidpunkt då många såg det så jag förstår om folk är oroliga, säger polischef Kim Christiansen.
En av männen dog omedelbart medan den andra blev allvarligt skadad och avled vid 21-tiden på tisdagen. Enligt polisen är det ännu inte klarlagt vilka männen är.
– Det rör sig om svenska unga män, vi räknar med att de snart blir identifierade och anhöriga underrättade. Vi har tätt samarbete med svenska polisen, sa Flemming Madsen.
Enligt Expressen är ett av offren en 23-åring från västra Stockholm som är välkänd av polisen. Mannen dömdes bland annat för ett spektakulärt rån som han begick med flera andra för fyra år sen, visar Sydsvenskans genomgång av hans brottskarriär. 23-åringen ska vara en av förgrundsgestalterna i ett gäng i Stockholm. Konflikten med en annan gruppering har lett till flera mord och våldsdåd under de senaste åren.
Även det andra offret är hemmahörande i samma Stockholmsområde, enligt Expressen.
Polisen söker vittnen till själva skottlossningen. De är även intresserade av vilken körväg de misstänkta gärningsmännen använde. De ska flytt i en silvergrå Audi som hittades på Skodsborgvej norr om Köpenhamn, en dryg mil från mordplatsen. Bilen stals vid Kastrup några dagar tidigare.
– Om någon sett bilen vill vi ha upplysningar om den. Var och vilka personer som satt i den och vilken väg. Färden från Herlev till Skodsborgvej är vi intresserade av, säger Madsen.
En tredje svensk man ska ha funnits med i bilen som besköts. Han är hörd av dansk polis, men de ville under presskonferensen inte gå in på några detaljer.
– Han är svensk. Mer kan vi inte säga. Men vi har dialog med svensk polis.
En viktig nyckel är offrens bil som är registrerad på en man hemmahörande i Malmö.
– Det är en stor undersökning. Vi hoppas vi får mer vittnesuppgifter, säger Madsen.
Den svenska polisen meddelar att man har kontakt med dansk polis och ”vidtar de åtgärder som är behövliga” men vill inte kommentera händelsen eftersom den inträffat i Danmark och dansk polis utreder ärendet.
Polischef Kim Christiansen och förundersökningsledare Flemming Madsen under onsdagseftermiddagens presskonferens.
Gå till toppen