Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Försvarar VAR: ”Verkligen nöjd”

VAR har skapat rubriker under fotbolls-VM. Nu tas tekniken i försvar av Fifas domarchef Pierluigi Collina.
– Det fungerar jättebra, säger han.

Fifas domarchef Pierluigi Collina försvarar VAR-tekniken. Arkivbild.Bild: Pavel Golovkin/AP/TT
Mästerskapet i Frankrike har till stor del präglats av utdragna VAR-situationer. Videogranskningssystemet, som är till för att hjälpa domarna att fatta korrekta beslut, har bland annat fått kritik för alla avbrott som blir i matcherna och på onsdagen valde Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att hålla en presskonferens för att svara på frågor om det kontroversiella ämnet.
– Vi föredrar att vara korrekta hellre än snabba, säger Collina.
– Jag är verkligen nöjd med hur VAR har fungerat så här långt. Men det kommer inte ha sista ordet, det har domaren. Fotboll är inte bara baserat på fakta. Det är subjektiva uppfattningar. Överlag tycker jag att alla domare har skött sig på ett mycket bra sätt, fortsätter italienaren.
Enligt Fifa uppgick andelen korrekta domslut i gruppspelet till 98 procent. En siffra som hade varit 92,51 procent utan systemet, menar organisationen – som uttryckte viss förvåning över ilskan som riktats mot tekniken.
– Vi kan aldrig vara perfekta. Ingen spelare, ingen tränare är perfekt. Vi är inte perfekta. Vad är problemet? säger domarkollegan Massimo Busacca.
Gå till toppen