Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många föräldrar skuldsatta hos Kronofogden – men inte i Lomma

Omkring 183 000 barn i Sverige växer upp i familjer där minst en av föräldrarna har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden, visar nya siffror från myndigheten. Det är mer än vart tolfte barn. Samtidigt har Lomma lägst andel skuldsatta familjer i Sverige, lägre än Danderyd och Täby.

Bild: Johan Hallnäs/TT
”Jag äter jättemycket på skollunchen så jag inte behöver äta så mycket när jag kommer hem”
”Jag slutade spela fotboll och sa till kompisarna att det var för att jag tyckte att det var tråkigt. Jag älskade fotboll, men det var för dyrt för mina föräldrar”
”Kommer mina föräldrar hamna i fängelset om de inte betalar sina skulder?”
Det säger några av barnen som Kronofogden har pratat med, vars föräldrar lever med skulder.
– Många barn bär på en hel del oro och skam, och tar på sig ett ansvar för familjens ekonomi. De kanske råkar höra när föräldrarna pratar i köket och vill försöka hjälpa dem att inte spendera så mycket pengar, säger Tina Häggmark på Kronofogden till TT.
Ett okänt antal barn lever också i hushåll med mycket små ekonomiska marginaler. Föräldrarna tycker i många fall att det är svårt att prata om ekonomin med sina barn.
– Man vill ofta skydda sitt barn och bespara dem tråkigheterna. Men det är viktigt att prata om pengar så att barnen inte behöver känna oro inför vad som kan hända eller att det är deras ansvar.
Av de totalt 183 000 barn som lever i familjer där föräldrarna har skulder, lever cirka 13 000 barn i en familj där minst en förälder har skuldsanering, och cirka 3 000 med en förälder som har skulder för indrivning och dessutom en förälder med pågående skuldsanering.
– Visst kan det röra sig om småbelopp och missade betalningar som gör att man hamnat hos oss, så betalar man och sen löser det sig. Men väldigt många har det tufft ekonomiskt, säger Tina Häggmark.
Det finns stora skillnader i landet. Högst andel barn med skuldsatta föräldrar finns i Grums kommun i Värmland, där siffran ligger på 20,7 procent. Därefter kommer Skinnskatteberg och Perstorp.
Skånska Lomma har den lägsta andelen barn som lever i skuldsatta familjer med 1,7 procent, följt av Danderyd och Täby.
Varje kommun har enligt lag ansvar att se till att skuldsatta personer kan få träffa en budget- och skuldrådgivare som erbjuder ekonomisk rådgivning och en lösning på sina problem.
– Det är något vi behöver belysa ännu mer så att ännu fler vågar be om hjälp. Vuxna lever också med skamkänslorna och många känner att det är svårt att ta det steget.
Rättad: En tidigare version innehöll en otydlig uppgift om barn vars båda föräldrar är skuldsatta.
Fakta

Så kan du prata om ekonomi med barn

Lyssna, prata och svara på frågor så ärligt du kan utan att skrämma. Förklara vad familjen måste prioritera att lägga pengar på och varför.

Börja tidigt, utifrån barnets mognadsnivå. Var noga som vuxen med vilka signaler du skickar ut, till exempel om märkeskläder och resor. Alla har inte råd.

Var tydlig med att du som vuxen tar ansvar för familjens ekonomi, att det inte är barnets ansvar att lösa eventuella problem.

Källa: Kronofogden

Gå till toppen