Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Att S låter Ryssland komma tillbaka underminerar Europarådets trovärdighet.”

Medan kriget i Ukraina och annekteringen av Krim fortgår finns ingen anledning att öppna dörren för Kreml. Det skriver Hans Wallmark och Boriana Åberg, Moderaterna.

En verklig dialog bör i stället föras med civilsamhällets organisationer i Ryssland. På bilden syns aktivister från Pussy riot som sätter upp en poster där det står ”Federal Penitentiary service = GULAG".
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Socialdemokraterna har att besvara frågan varför partiet röstat för att åter släppa in Ryssland i Europarådets parlamentariska arbete. Att de så gjort är mycket allvarligt.
Europarådet spelar en viktig roll för vår kontinents säkerhet och skyddet av de enskilda individerna. Det är en institution som bildades efter andra världskriget för att skydda de mänskliga rättigheterna och vara en garant mot fascism och kommunism. Bakom detta viktiga initiativ stod bland andra Winston Churchill.
Alla ursprungliga medlemsstater hade demokrati och fredligt samarbete som ledstjärna. När länder från före detta östblocket upptogs var tanken att de skulle lära sig bli fullvärdiga demokratier, präglade av samma ideal som väst. I stället tog många med sig konflikterna med sina grannar in i organisationen alternativt uppvisade svagt stöd för ett reellt skydd av mänskliga fri- och rättigheter.
Ryssland blev medlem i europarådet 1995 och förpliktigades då att respektera Europarådets värden och att lösa internationella såväl som interna konflikter med fredliga medel och avvisa alla former av hot om våld mot grannländerna.
Detta löfte har dock Ryssland brutit mer än en gång med bland annat ett försämrat klimat för den politiska oppositionen och för skyddet av basala rättigheter för exempelvis kvinnor och hbtq-personer som följd. Till det kommer även den illegala annekteringen av Krim som föregicks av angrepp på Georgien 2008.
Av dessa anledningar är det oförsvarligt att låta Ryssland komma tillbaka som fullvärdig medlem i Europarådets parlamentariska församling, PACE. För fem år sedan gjordes en tydlig markering mot Ryssland då deras rösträtt drogs tillbaka i den beslutande församlingen efter landets övertagande av Krim.
När sanktionen förnyades 2015 bestämde sig för Ryssland att inte skicka någon delegation. Dock fortsatte landet att delta i ministerkommitténs möten. 2017 slutade Ryssland betala sin avgift till Europarådet.
Ett antal försök att ändra reglerna för sanktioner har gjorts med syftet att Ryssland skulle komma tillbaka. Detta trots att landet inte har uppfyllt något av kraven ställda i PACE:s resolutioner.
De ukrainska matroser som tillfångatogs för några månader sedan är fortfarande i fängelse, striderna i östra Ukraina pågår ännu och Krim är fortsatt annekterat. Inga steg har tagits i rätt riktning, tvärtom är läget i Ryssland nu snarare värre än innan.
Trots detta har Europarådet i veckan med stor majoritet beslutat att Ryssland får komma tillbaka till PACE. Argumenten i debatten har handlat om att slå vakt om en dialog. Ingen har dock med trovärdighet kunna besvara frågan hur Putins regim på detta sätt skulle börja respektera de mänskliga rättigheterna som den hittills konsekvent struntat i.
Det fundamentala felet som ja-röstande ledamöter gjort är att de satt likhetstecken mellan ryska folket och Putin. Medan kriget i Ukraina och annekteringen av Krim fortgår finns ingen anledning att öppna dörren för Kreml. Och särskilt inte ifall det egentliga motivet är att Ryssland åter ska börja bidra ekonomiskt till Europarådet genom sin medlemsavgift.
En verklig dialog bör i stället föras med civilsamhällets organisationer i Ryssland, de vars frihet att verka beskärs kraftigt med hjälp av diverse antidemokratiska lagar som exempelvis lagen mot "homosexuell propaganda”. Stöd ska gå till människor som varje dag med risk för repressalier och trakasserier kämpar för mänskliga fri- och rättigheter istället för till en politisk elit som önskar legitimeras och rehabiliteras.
Att Socialdemokraterna låter Ryssland komma tillbaka utan att de gjort några eftergifter underminerar Europarådets trovärdighet. Socialdemokraterna riskerar att med sin ja-röst för att åter släppa in Ryssland i PACE bryta en bred enighet i fråga om stöd för Ukraina, uppslutning bakom internationell rätt och ett hängivet arbete för mänskliga fri- och rättigheter. Det är ingen liten sak.
Och det kan inte skyllas på en enskild socialdemokratisk ledamots röstande i Europarådet. Det handlar om trovärdighet och konsekvens. Det är nu en fråga för statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström att avgöra i närtid. S-ledningen riskerar att gräva ett djupt svalg inte bara i Europa utan även mellan regering och opposition ifråga om svensk utrikespolitik.

Hans Wallmark

Boriana Åberg

Hans Wallmark är utrikespolitisk talesperson, Moderaterna.
Boriana Åberg, ordförande för den svenska delegationen i PACE , Moderaterna.
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen