Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Bada utan bajs.

Barabadet.Bild: Mats Amnell
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Så är den äntligen här. Sommaren. Med sommarlov och, just nu, dessutom med sol och värme. Uteliv och bad, picknick och strandhäng. Tillgängligt för de allra flesta.
Utom de som drabbas av sabotörerna. Semestersabotörerna. Sommarsabotärerna. De där som Sydsvenskan rapporterar om (27/6):
Hur tänker den som bajsar i ett utebad – som nu i Bara?
Hur resonerar den som placerar spetsiga grenar under ett hopptorn – som någon verkar ha gjort i Pude badsjö?
Det är svårt att tro att bajset hamnade i Barabadet av misstag. Två gånger dessutom. Så att hela badet fick stängas av för att kunna saneras från farliga bakterier. Och området runt städas från sopor och fimpar.
Skitsak?
Bara bokstavligen, för i praktiken innebar det att badet var stängt hela midsommarhelgen, då flera annars hade kunnat njuta av svalka och avkoppling. Dessutom är tarmbakterier i vattnet direkt farligt.
Effekten av det hela blir förmodligen mer övervakning, som kostar i pengar och integritet. Och kanske också att badsugna blir tveksamma. Det är inte så frestande att packa kassen och söka sig till vattnet om risken finns att det blir som att bada i toan.
I Pude sjö hittade dykare från räddningstjänsten i Trelleborg spetsiga grenar precis under hopptornet vid den årliga rensningen. Om de placerats där med vilje är svårt att säga, men Svedala kommun konstaterar att grenarna bara fanns just under hopptornet. Riktigt farligt.
I bästa fall en påminnelse om att man aldrig ska dyka i utan att först kolla hur det ser ut under ytan. Precis som att respektera uppmaningar att undvika strömmar, vanligt längs Österlenskusten, och hålla ögonen på sina badande barn, varje stund.
Sunt förnuft för varje badare. Sunt förnuft som sabotörerna saknar.
Gå till toppen