Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mordoffer i Köpenhamn var svenskar

Polis på plats efter det att två svenska män sköts ihjäl i Köpenhamnsförorten Herlev i tisdags.Bild: Johan Nilsson/TT
Polisen i Danmark bekräftar nu att de två offren för dubbelmordet i Herlev utanför Köpenhamn i tisdags kväll var svenskar. De har identifierats som två män på 21 respektive 23 år, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.
– Vi måste vara restriktiva med information med hänsyn till förundersökningen som är omfattande och involverar en rad danska poliskretsar och svensk polis, skriver förundersökningsledare Flemming Madsen i ett pressmeddelande.
Den 23-årige mannen är från Stockholm och välkänd av polisen. Bland annat dömdes han för ett spektakulärt rån för fyra år sedan. Han ska också vara en av förgrundsgestalterna i ett gäng från norra Stockholm. Konflikterna med ett annat gäng har lett till flera mord och våldsdåd under de senaste åren.
De två männen sköts med minst tio skott med flera vapen både pistol och automatgevär. Mordet inträffade 17.50 i tisdags kväll i ett bostadsområde med många personer i rörelse, bland annat flera barn.
Skyttarna omringade bilen. En av männen dog direkt, den andra avled klockan 21 på sjukhuset. Förutom de två dödade svenskarna färdades även en till man i bilen. Han är hörd av dansk polis.
– Det enda vi kan berätta om den tredje mannen i bilen är att han är svensk, bekräftar Claus Buhr, kommunikationsansvarig på Köpenhamns Vestegns polis.
Den bil som de färdades i ägs av en man i Malmö. Samma man har 74 andra fordon registrerade på sig – han är en så kallad bilmålvakt. Sydsvenskan har förgäves sökt bilägaren.
Efter skottlossningen flydde mördarna – som är flera stycken enligt dansk polis – i stulen Audi. Den återfanns senare norr om Köpenhamn.
Gå till toppen