Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Prästernas mötesplats kan bli viloplats vid cykelväg

För snart 230 år sedan reste två präster ett par stenar för att markera sin mötesplats.
I höst hoppas Föreningen Svedala-Barabygden kunna flytta stenarna från deras undanskymda plats till ett mera synligt läge.

Idag står stenarna delvis skymda av växtlighet och delvis nedsjunkna i marken så att bara delar av texten är synlig.
Vi befinner oss i en vägkrök mellan Bara och Hyby. Tord Larsson från hembygdsföreningen viker undan växtlighet så att de två låga stenarna ska bli mer synliga.
Det är en vacker plats. Böljande fält och blommande vallmo åt alla håll. Det är lätt att förstå att de forna prästerna Frosten Swanander och Olof Borup åtminstone sommartid kunde tänka sig att ses här.
”Prästastenarna” har stenarna kommit att kallas och bär båda inskriptioner. Den ena är på latin och lyder översatt:
”För att Hyby och Bara prästerskap må komma tillsammans i skugga, planterade F Swanander och O Borup träden 1790.”
Den andra texten är kort, kärnfull och förkunnar på svenska att ”Hugg icke niding, handen ska wisna.”
Ursprungligen stod stenarna på en annan plats i närområdet. 1819 fälldes de skuggande träden och stenarna flyttades till den nuvarande lite oansenliga platsen vid vägkanten.
Nu, 200 år senare, anser föreningen att det är dags för en ny flytt. Förr var Tord Larsson chef för kommunens gatu- och parkavdelning. Som pensionär har han aktiverat sig i hembygdens kulturhistoria.
Tord Larsson är Svedala kommuns hembygdsintresserade tidigare gatu- och parkchef. Nu har han tagit som sin uppgift att ge Prästastenarna en mera synlig placering.Bild: Mats Amnell
– Jag skötte de här och andra fornminnen i mitt jobb. Sedan kommunen köpt mark till cykelvägen mellan Bara och Klågerup finns det en liten markbit nära där Prästastenarna står idag, säger han.
Platsen ligger där cykelvägen korsar Flängevadsvägen mellan Bara och Hyby. Skuggande grönska och säsongsvis tillgång till färska plommon på ett kommunalt fruktträd finns redan. Hembygdsföreningen har lovat att bidra med en bänk. Länsstyrelsen står eventuellt för en informationsskylt.
Föreningen har fått klartecken från kommunen. Om även den kulturhistoriskt ansvariga länsstyrelsen godkänner kan flytten ske i höst.
Men varför ville de två prästerna ha en mötesplats mitt ute i landskapet?
– Swanander var en lite speciell person. Han skrev om hur viktig natur och grönska var för välbefinnandet, gillade att hugga i sten liksom att dikta och rimma. Bland annat gjorde han sin egen gravsten och i Hyby finns fler stenar med inskriptioner som han har gjort, säger Tord Larsson och fortsätter:
– Stenarna står vid gränsen mellan de båda församlingarna och här brukade de båda prästerna träffas för att diskutera och umgås.
”Stenarna står vid gränsen mellan de båda församlingarna och här brukade de båda prästerna träffas för att diskutera och umgås”, berättar Tord Larsson.Bild: Mats Amnell
Fakta

Fler historiska stenlämningar i Svedala kommun

• Borgruinen Askebacken är en föregångare till det nuvarande Torups slott som består av meterhöga grundmurar. Strax norr om stenladan vid slottet.

• Borren är en lämning av en av landets största fornborgar. Den ligger vid Börringe station och den nordöstra delen av Börringesjön.

• Av Börringe kyrkoruin finns tornet bevarat till tre meters höjd. Ruinen ligger vid Börringe by.

• Vid Döängen finns en minnessten över dem som stupade vid Klågerupsupproret 1811. Följ cykelbanan västerut från Klågerup mot Bara.

• Lemmeströ kyrkoruin syns idag som en del av tornet upp till nio meters höjd samt rester av vapenhuset. Ruinen ligger väster om Lemmeströtorp.

•Lindholmens borgruin ligger vid Börringesjöns norra strand och var under medeltiden ett viktig försvarsanläggning. Idag finns bara borgkullen kvar med enstaka stenrester ovan mark.

• Mångelsten är en domarring vid Malmövägen öster om Bara vid infarten till Flängevadsvägen.

• Näs är en ren stensättning på en höjd norr om Fjällfotasjön. Stensättningen ligger nordväst om scoutstugan.

• Vismarlövsstenen står i en åkerkant söder om bygatan. På stenen finns en runtext, två kors och en hjort. Hjorten och korsen kan ses vara kristna symboler och inskriften handlar troligen om ägande.

Mer information och fler historiska sevärdheter finns under ”fornminne” på Svedala kommuns hemsida.

Gå till toppen