Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Första partiledaren som är öppet gay i Israel

En aktivist målar en affisch inför en protest mot att en prideparad i Beersheba, Israel, ställts in 2016. Arkivbild.Bild: Ariel Schalit/AP/TT
För första gången har Israel nu en öppet homosexuell partiledare.
Den tidigare parlamentsledamoten och journalisten Nitzan Horowitz valdes på torsdagen till ledare för partiet Meretz. Horowitz seger kommer veckorna efter utnämningen av landets första öppet homosexuella minister i Amir Ohana, numera justitieminister.
Israel framställs ofta som pionjärer gällande hbtq-rättigheter i regionen. Samtidigt fördöms homosexualitet starkt av konservativa, religiösa partier i landet – vars stöd premiärminister Benjamin Netanyahu med största sannolikhet kommer att behöva för att forma en kommande regering efter parlamentsvalet i landet i höst.
I det israeliska valet i april vann Netanyahu och hans allierade majoritet, men misslyckades med att forma en koalitionsregering och valde därmed att utlysa nyval.
Gå till toppen