Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rapinoe svarar Trump: ”Står fast vid mina kommentarer”

Donald Trump försökte läxa upp amerikanska fotbollsstjärnan Megan Rapinoe på Twitter.
På en presskonferens inför VM-kvartsfinalen mot Frankrike svarade anfallaren USA:s president:
– Jag står fast vid mina kommentarer.

Trump och Rapinoe.Bild: AP och Bildbyrån
Fotbolls-VM engagerar på högsta ort.
Eller i alla fall engagerar Megan Rapinoe.
Anfallaren vägrar sjunga med i USA:s nationalsång.
– Det är ett sorts ”fuck you” till alla sorters orättvisa som Donald Trumps kabinett står för, har den amerikanska stjärnan tidigare förklarat.
Att stå tyst under nationalsången är en förlängning av den protestvåg bland amerikanska idrottare som började för tre år sedan. NFL-spelaren Colin Kaepernick knäböjde under nationalsången för att protestera mot rasism i landet. Megan Rapinoe tog efter, men därefter införde amerikanska fotbollsförbundet tvång på att stå upp.
Att hon i ett uppmärksammat videoklipp har sagt att hon ”inte ska till det j-vla Vita huset” om USA:s vinner VM är det som nu har retat upp Donald Trump. I onsdags twittrade presidenten:
”Jag är ett stort fan av det amerikanska laget, och av damfotboll, men Megan borde vinna först innan hon pratar. Avsluta jobbet! Megan borde aldrig vara respektlös mot vårt land, Vita huset eller vår flagga, särskilt inte eftersom så mycket har gjorts för henne och laget.”
På USA:s presskonferens inför fredagens VM-kvartsfinal mot Frankrike i Paris kommenterade 33-åringen utspelet
– Jag tar det här direkt och sen kan vi gå över till fotbollsfrågor, sade hon enligt bland annat Washington Post.
– Jag står fast vid mina kommentarer om att inte vilja åka till Vita huset, med undantag för svordomen. Min mamma kommer bli upprörd över den.
Hon fortsatte med att berätta att hon tänker uppmana sina lagkamrater att följa samma spår.
– Med tanke på hur mycket kraft och stolthet vi lägger ner på att skapa en plattform som kan användas för bra saker – och för förhoppningsvis en bättre värld – kommer jag uppmuntra mina lagkamrater till att tänka efter ordentligt om vi vill låna ut den plattformen till en regering som inte känner på samma sätt och som inte slåss för samma saker.
Twitter har landslagskollegan Ali Krieger skrivit apropå Trumps tweet:
”Jag vet att kvinnor som du inte kan kontrollera eller tafsa på upprör dig, men jag står bakom Megan Rapinoe och kommer också att stå över den här gången. Jag stöttar inte regeringen och inte heller deras fajt mot hbtq-personer, invandrare och våra mest sårbara.”
Gå till toppen