Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gästerna på nytt kontorshotell betalar hyran i engagemang för andra

I sommar slår ett ovanligt kontorshotell upp portarna i Brohuset intill Falsterbokanalen. Här kan företagare boka in sina möten – utan att betala en krona.
– Man betalar hyran i tid och i engagemang för andra, säger projektledaren Monica Hallworth.

"Det är en satsning på socialt företagande. Man betalar hyran med sitt engagemang”, säger Monica Hallworth. I en första etapp kommer verksamheten i huset, som kommunen hyr av Sjöfartsverket, att fortsätta fram till årsskiftet.Bild: Micaela Landelius
Brohuset, som ligger intill kanalen på Ljunghusensidan, har stått tomt sedan Kustbevakningen lämnade lokalerna för två år sedan. Huset, liksom marken som omger det, ägs idag av Sjöfartsverket och ingår i kommunens storskaliga framtidsvisioner om nya bostadskvarter och en modern hamn med vattensport, restauranger och butiker.
Som Sydsvenskan tidigare berättat har massiv kritik mot hög exploateringstakt och utfyllnader längs pirarmarna gjort att planerna skjutits på framtiden. Därför väntar hela området längs kajkanten på en totalförvandling, men när den blir av är högst oklart.
Men under våren har det börjat hända saker i huset med det karakteristika tornet intill bron. I lagret på baksidan har bord, soffor och stolar som samlats in från kommunens olika verksamheter renoverats. Möblerna fyller nu de nymålade möteslokalerna i Brohuset. Jobbet har utförts av deltagare från Arbetscentrum, personer som arbetstränar eller deltar i olika aktiviteter för att komma in på arbetsmarknaden.
– Vi har inte köpt något, allt är återanvänt, säger projektledaren Monica Hallworth från Vellinge kommun.
Inredningsarkitekten Nilla Walther har bidragit med skisser på hur Brohuset ska rustas upp. Renoveringen av möbler och målning har sedan utförts av deltagare från Arbetscentrum, personer som deltar i olika insatser för att komma in på arbetsmarknaden. Projektledaren Monica Hallworth visar runt.Bild: Micaela Landelius
Konceptet är enkelt. Brohuset ska fungera som ett vanligt kontorshotell, men istället för hyra betalar företagen eller föreningarna som använder lokalerna med sin tid och genom sociala insatser. Till exempel genom att erbjuda någon en praktikplats eller extratjänst, eller genom att hjälpa till vid utbildningar och språkkaféer.
– Det vi vill skapa här är en mötesplats. Vi startade i maj, nu försöker vi knyta kontakter och få till avtal med företagare så vi kan köra igång på allvar framåt hösten, säger Monica Hallworth.
I tornet på andra våningen finns utrymme för möten och mingel med havsutsikt. Tanken är också att Brohuset framöver ska fungera som en plats där personer får arbetsträna i möbelverkstaden och tvättstugan.Bild: Micaela Landelius
Men redan nu är det aktivitet i huset. Abdirahman Gudi, 19 år, har kommit till kommunens ungdomsträff, där deltagarna får hjälp att söka sommarjobb.
– Det kan vara svårt när man inte förstår hur man ska fylla i en ansökningsblankett. Och när man inte får svar. Man blir besviken och det kan vara tufft att peppa sig själv att fortsätta söka, säger han.
Abdirahman Gudi kom till Sverige som ensamkommande från Etiopien för tre år sedan. Han berättar att han redan har skickat in flera ansökningar för jobb som diskare och städare.
– Jag hoppas få hjälp med kontakter och mitt CV, så att jag kan komma in på arbetsmarknaden. Det är viktigt att känna att man kan mer, att man kan jobba.
"Ett jobb är viktigt. För att få pengar och ekonomi, lära känna personer och få erfarenhet", säger Ali Faizi (i mitten). Tillsammans med Zakaria Barati (till vänster) och Morteza Yawari besöker han ungdomsträffen på Brohuset för att få tips i hur man söker sommarjobb.Bild: Micaela Landelius
Ali Faizi kom till Sverige från Afghanistan 2015. Inför sommaren har han sökt jobb på pizzerior, matbutiker och inom vården i flera skånska kommuner. Liksom för Abdirahman Gudi har svaren uteblivit, säger han.
"Jag vill ha sommarjobb, för jag vill inte bara stanna hemma", säger Nasrin Mohammadi, 17 år.Bild: Micaela Landelius
17-åriga Nasrin Mohammadi har kommit till träffen tillsammans med sin lillasyster. Familjen kom till Vellinge från Afghanistan för nio månader sedan.
Hon berättar att hon kan tänka sig att jobba med barn, på restaurang eller inom hemtjänsten. Men för att förverkliga den planen behöver hon lära sig hur man skriver CV och personligt brev.
– Och jag behöver kontakter. Jag vill ha sommarjobb, för jag vill inte bara stanna hemma och jag kan inte resa någonstans i sommar, säger hon.
Gå till toppen