Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sverige bröt sviten – klart för VM-semifinal

Stina Blackstenius sköt Sverige till VM-semifinal med 2–1 mot Tyskland.
– Det känns helt sjukt. Jag hade hela tiden en tro på att vi skulle kunna vinna. Och nu är vi i semifinal. Så det är mycket känslor idag, sa Blackstenius.

Svensk glädje efter Stina Blackstenius 2–1-mål i VM-kvartsfinalen mot Tyskland.Bild: Janerik Henriksson/TT
Det var en tung revansch för förlusten i OS-finalen för två år sedan. Men det var första gången på 24 långa år som Sverige besegrat Tyskland i en tävlingsmatch.
Tyska stjärnan Dzsenifer Marozsán, som skadades i premiären för tre veckor sedan, skulle vara klar för comeback. Men förbundskapten Martina Voss-Tecklenburg valde att låta Marozsán inleda på bänken. Hon ville helst inte
Över huvud taget indikerade den tyska startelvan att Martina Voss-Tecklenburg redan hade en semifinal i tankarna. Hon fortsatte nämligen att rotera på vissa positioner.
Linda Dallmann, som tog Marozsáns position på mittfältet, hade bara 31 minuters speltid tidigare i turneringen. Andra som “vädrades” var ytterbacken Carolin Simon och anfallaren Lea Schüller. Tyskland tog som väntat initiativet i matchinledningen. Bra rörelse, kombinerade bra.
Första målchansen var Sveriges, i den tolfte minuten. En djupledspassning från Fridolina Rolfö till Sofia Jakobsson, som löpte loss, och tog ett bra avslut, som Almuth Schult klarade med en fotparad.
Men det var Tyskland som tog ledningen, i den 16:e minuten. Sara Däbritz snappade upp ett slarvigt uppspel av Magdalena Eriksson. Den svenska backlinjen var inte samlad, och Däbritz kunde avancera och friställa Lina Magull, som tryckte in 0–1 på halvvolley. Snyggt, och effektivt.
Repliken kom snabbt, i den 22:a minuten. Linda Sembrant slog en 60-meterspassning som gick över en illa samlad tysk backlinje. Sofia Jakobsson kom med fart, fick friläge, och kunde placera in 1–1 till vänster om Schult.
Första målet Tyskland släppt in i turneringen.
En bra första halvlek av Sverige, som flera gånger hittade ytor bakom den tyska backlinjen med långa uppspel, och spelade stabilt defensivt. Enda missen var Magdalena Erikssons slarviga uppspel, djupt ner på egen planhalva, och sådant kostar mot en motståndare som Tyskland
Den tyska förbundskaptenen agerade i halvtid. Ut med Dallmann och in med superstjärnan Marozsán, för att styra upp spelet.
Men det skulle bara dröja tre minuter, sedan tog Sverige ledningen.
Sofia Jakobsson vann en duell mot Giulia Gwinn på högerkanten, och lyfte in bollen i straffområdet. Rolfö fick en fri nick, som Schult gjorde en jätteräddning på.
Stina Blackstenius högg på returen, och tryckte upp 2–1 i nättaket.
– Vi fick en tuff start. Men sedan fick vi matchen dit vi ville, den var vår idag.
Kan ni slå Nederländerna i semifinalen?
– Absolut. Jag tror väldigt mycket på det här laget.
Kan ni till och med vinna VM nu?
– Kan vi slå Tyskland, och besegra Kanada i en åttondel tror jag absolut att vi kan gå hela vägen.
Målet?
– Jag han väl inte tänka så mycket. Fridolina [Rolfö] nickade, målvakten räddade, jag fick bollen på kroppen och försökte bara få den på mål.
– Vi pratade hela tiden om att fortsätta trycka på. Och jag tycker att djupledsspelet bakom deras backlinje fungerade väldigt bra.
Blackstenius sa också att det inte är mycket hon varit med om i karriären som hon värderas så högt som den här segern mot Tyskland.
Du avgjorde mot Kanada i åttondelen. Hur mnycket betydde det målet inför den här matchen?
– Klart att det gav mig mycket självförtroende. Och det är klart att självförtroendet växer när man gör mål igen.
I den 56:e minuten drog Rolfö på sig ett gult kort, och är därmed avstängd i semifinalen.
– Det är bara en otrolig besvikelse. Jag kan inte riktigt spola tillbaka till situationen när jag tänker. Jag är bollförande men får nog bollen lite för långt ifrån mig och det blir en 50/50-duell. Jag känner inte att det är ett gult kort. Frispark, okej men jag tycker att hon lägger sig väldigt enkelt, säger Rolfö och är beredd på att bestrida domslutet.
Fakta

Så fortsätter fotbolls-VM

Semifinaler

England–USA: tisdag, 21.00, Stade de Lyon, Lyon.

Nederländerna–Sverige: onsdag, 21.00, Stade de Lyon. Lyon.

Bronsmatch

6 juli, 17.00, Stade de Nice, Nice.

Final

7 juli, 17.00, Stade de Lyon, Lyon.

Gå till toppen