Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu måste barnvagnar lyftas över staketet

Hur går det att bada i Tvedörasjön från sydsidan, efter att stängsel och vägspärrar sattes upp?
Rätt skapligt, åtminstone för folk som kommer tidigt. Men den som har barn i barnvagn får vara stark i armarna. Och rullstolsburna lär inte nå vattnet.

Sofia Edlund fick lyfta ur dottern Ella och lämna hennes barnvagn utanför staketet.Bild: Lars Brundin
Sydsvenskan tog på lördagen badtempen på besökarna vid det populära sommarnöjet mellan Torna Hällestad och Södra Sandby.
– Det funkar inte jättebra med staketet, konstaterade Sofia Edlund från Höör, som var här med barnen och väninnan Tina Bengtsson.
– Vi fick inte barnvagnen genom grinden, men vi tänker bära över den senare.
Att ha sex månader gamla Ella sovande i vagnen en bit bort och på andra sidan staketet var inget alternativ.
Sydsvenskan har i flera artiklar berättat om förändringarna vid badplatsen under våren. Den normalt välbesökta breda sandstranden finns på sydsidan. Ägaren Fortifikationsverket har där satt upp ett staket längs vattnet, bara några meter upp på sandstranden. Syftet med staketet är att hindra kringströvande kor från att gå ned till vattnet.
Vid infartsvägen till den södra sjösidan finns nu en nedfälld bom, skylten ”Varning farlig verksamhet” och även en stor grushög mitt på vägen. Frågan är om försvarsmakten genom detta stoppar den lede Fi, men vanliga badare får bli terränggående. Utrymmet för parkering utanför bommen är litet.
– Vi är jättenöjda med badet annars, fint med sötvatten och sand. Men staketet var nytt för mig. De har ju satt det mitt på sandstranden, i stället för i gräskanten Och grinden kunde utformats bättre, sa Sofia Edlund.
Paola Foresti och barnen Beppe och Alva upptäckte att badandet inte var så farligt, trots försvarets skylt.Bild: Lars Brundin
Från Torna Hällestad hade Paola Foresti med barnen Alva och Beppe kommit cyklande.
– Vi brukar bada här på somrarna. Skillnaden nu är bland annat vägen hit. Man får hoppa av och leda cyklarna och första gången i år blev vi lite skakiga, vi visste ju inte om det var farligt här nu, sa Paola Foresti och tänkte på skylten på bommen.
– Det är inte samma känsla av frihet med det här staketet. Vi och andra brukade spela strandtennis på den del av stranden som nu ligger på andra sidan staketet, det har blivit besvärligare.
Har du någonsin sett en ko här?
– Nej.
Skylt på bommen som stoppar bilister från att köra fram till sandstranden på sydsidan.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen