Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vi vill att en statlig specialstyrka mot livsmedelsfusk inrättas.”

Insatsen i Malmö mot livsmedelsfusket är en unik framgång som visar på vikten av samarbete mellan myndigheter. Det skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh, Socialdemokraterna och Simon Chrisander, Liberalerna.

Mängden olagliga livsmedel på marknaden ökar. Det skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh, Socialdemokraterna och Simon Chrisander, Liberalerna. Foto: Mark Earthy.
Livsmedelsfusket är omfattande i Europa och Sverige och polisen behöver mer resurser för att bekämpa det. För ska det bekämpas behövs mer systematiska kontroller samt ökat samarbete mellan polisen och andra myndigheter. Vi vill att en statlig specialstyrka med uppdrag att bekämpa livsmedelsfusket ska inrättas i Sverige.
Kött från sjuka djur i Polen har tidigare importerats till Sverige, och nästan 100 kilo av detta konsumerades i skolor och på restauranger. Slakteriets fusk med kött upprörde, men det är bara ett exempel på det omfattande fusk som sker med kött. I ett flertal kontroller vid Öresundsbron i år har polisen stoppat skåpbilar som fraktat tonvis av importerat kött, som ibland ligger helt öppet, ohygieniskt och omärkt.
Hur mycket ”fuskkött” som kommer in i landet vet vi inte. Men vi vet att livsmedelsfusk är ett växande problem i Europa. Siffror från Interpol och Europol visar att mängden olagliga livsmedel på marknaden ökar. Fusket omsätter hundratals miljarder kronor runt om i världen. Kriminella aktörer förfalskar information om ursprungsland, innehåll och bäst före-datum på produkter, ändrar innehåll och utseende för olika typer av livsmedel och säljer dessa som andra produkter.
Samarbete inom EU är en del av lösningen. Men det behövs även nationella krafttag mot denna organiserade brottslighet. Genom samordnad tillsyn med andra myndigheter, som Polisen, Räddningstjänsten, Skatteverket och Arbetsmiljöverket har Malmö stad med endast två nyinrättade tjänster kunnat avslöja tonvis med falska eller farliga livsmedel i kommunen, varje månad.
Insatsen i Malmö mot livsmedelsfusket är en unik framgång som visar på vikten av samarbete mellan myndigheter. Men ännu skrapar vi bara på ytan, fusket är omfattande inom produktkategorier som oljor, godis, tobak – och inte minst kött.
Livsmedelsfusk är en del av organiserad brottslighet som drar nytta av låga straff och låg risk för upptäckt. Livsmedelsverket konstaterade redan 2017 i en rapport att Sverige inte är rustat för kontroller av livsmedelsfusk. Det krävs bland annat mer samarbete mellan de som utför livsmedelskontrollerna samt polisen, åklagarna, Ekobrottsmyndigheten och Tullverket. Men detta saknas fortfarande i kommunerna.
Kontroller har visat att majrovor, som är ett vanligt tillbehör i falafel, färgats röda med ett cancerframkallande ämne. Tack vare kontrollerna har dessa hälsofarliga livsmedel förbjudits. Men för att spåra, identifiera och motverka livsmedelsfusk krävs ofta ett mycket resurskrävande spanings- och analysarbete kombinerat med insatser från andra myndigheter.
I jakten på fusket möter inspektörerna hotfulla och ibland våldsamma miljöer och det finns ofta ett behov av polisnärvaro. Det finns ett stort behov av ett betydligt utökat understöd från staten till kommunerna.
Flera europeiska länder vidtog åtgärder mot livsmedelsfusket efter den så kallade hästköttskandalen 2013. I Danmark, Storbritannien och Nederländerna har man inrättat nationella specialstyrkor med särskilt fokus på att spåra, utreda och lagföra aktörer som ägnar sig åt livsmedelsfusk.
I 73-punktsöverenskommelsen mellan S, MP, C och L slås tydligt fast att den organiserade brottsligheten ska bekämpas. Rättsväsendet ska få mer resurser. Till år 2024 ska Sverige få 10 000 fler poliser. Detta bådar gott för arbetet mot organiserat livsmedelsfusk.
Men då behövs det också fler utredare, jurister och ekobrottsspecialister med ett tydligt uppdrag att motverka livsmedelsfusket. Så vi vill att en statlig specialstyrka mot livsmedelsfusk inrättas.

Katrin Stjernfeldt Jammeh

Simon Chrisander

Katrin Stjernfeldt Jammeh, Socialdemokraterna, är kommunstyrelsens ordförande i Malmö
Simon Chrisander, Liberalerna, är kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad och miljö i Malmö
Gå till toppen