Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fotografier in i rättssalen förbjuds

De klassiska fotografierna där den åtalade är på väg att sätta sig i rättssalen kommer att försvinna. Idag, 1 juli, träder lagändringar som rör landets domstolar i kraft.

Fotografi på Peter Mangs på väg in i rättssalen 2012. Han dömdes senare för två mord och åtta mordförsök i Malmö.Bild: Lisbeth Westerlund
Lagen heter stärkt ordning och säkerhet i domstol och lagändringen innebär att brottsoffer, som fruktar sin förövare, ska få en bättre möjlighet att delta i domstolens sammanträden. Detta genom att kunna vittna via videokonferenser eller genom att åhörarna hänvisas till en sidosal eller utvisas från rättssalen.
– Rättens ordförande får en starkare ställning – ordföranden kan nu besluta att besökande ska avvisas från tingsrättens lokaler, säger Eva Wendel Rosberg som är chef över Malmö tingsrätt.
Men lagen får också effekt för hur media bevakar rättegångar. Det är inte tillåtet att fotografera i rättssalen – nu får man inte heller fotografera in i rättssalen innan rättegången startar.
– Det stämmer, säger Eva Wendel Rosberg.
Det innebär att fotografier som det här intill på Peter Mangs inte längre kommer att synas i svensk media. Peter Mangs dömdes 2012 för två mord och åtta mordförsök i Malmö.
Redan nu har den typen av fotografier blivit färre. I moderna rättssalar – som till exempel säkerhetssalen på Rättscentrum i Malmö – inträder den åtalade aldrig i rättssalen genom korridoren utan genom en speciell ingång.
Lagändringen innebär också att elektronisk utrustning ska vara avstängd och undanstoppad i rättssalen. Tidigare har rätten inte tillåtit mobiler, men tolererat datorer.
För reportrar kan dock rättens ordförande meddela ett undantag.
– Då får journalister ha igång sin dator och skriva, säger Eva Wendel Rosberg.
På Malmö tingsrätt kan journalister kontakta ordföranden i målet innan rättegången eller häktningsförhandlingen startar för att be om tillstånd att använda datorer i rättssalen.
– Jag får inte för domstolens räkning besluta att alla journalister får ha datorer med sig. Det är möjligt att alla domare kan samlas kring generella regler – men det får vi diskutera under ett möte efter sommaren, säger Eva Wendel Rosberg.
Artikeln är korrigerad angående fotoförbudet: Det var tillåtet att fotografera i tingsrätten fram till 1948, då det förbjöds på grund av att fotoblixtarna störde rätten.
Gå till toppen