Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Klimatfrågan är större än Miljöpartiet.

Per Bolund i Visby.Bild: Henrik Montgomery/TT
Miljöpartiet var först ut i Visby när årets upplaga av Almedalsveckan drog igång. Och naturligtvis var det klimatfrågan som språkröret Per Bolund fokuserade på. Men det är de gröna numera långtifrån ensamma om. I takt med att det folkliga engagemanget växt för att bromsa växthuseffekten har det blivit en central fråga för de flesta partier.
Resultatet i fjolårets riksdagsval talar sitt tydliga språk. Trots en intensiv klimatdebatt under sensommaren 2018 röstade endast 4,41 procent av väljarna på Miljöpartiet. Enligt en valanalys kan det delvis bero på brister i partiets kommunikation. Endast 1 procent av väljarna sägs instämma i påståendet att MP "förstår vanligt folk".
Partisekreteraren Märta Stenevi kommenterade detta i en intervju i söndagens HD och Sydsvenskan.
"Vi blir ofta lite tekniska eftersom vi lyssnar mycket på forskning och vetenskap."
Så sant, men har hon diskuterat den saken med Bolund?
Det lät i alla fall inte så när han presenterade ett nytt förslag på en pressträff vid lunchtid på söndagen. Miljöpartiet vill skynda på utfasningen av bensin och diesel och tänker sig ett totalstopp för försäljning på svenska mackar 2030. En kombination av skatter, subventioner och regleringar kan skynda på en teknisk utveckling som redan går snabbt, resonerar Bolund.
Visst är det ett givet mål att fasa ut fossila bränslen, men det framstår alltjämt som en stor utmaning att producera klimatvänliga drivmedel i stor skala och till överkomliga priser. Med ett pågående bensinuppror i landet bättrade Bolund således knappast på de grönas folklighet genom sitt nya förslag. Men det handlar förstås om ett ingångsbud i de kommande förhandlingarna mellan S, MP, C och L. Där måste Miljöpartiet även tänka på intern positionering.
Redan under förra mandatperioden fick de gröna ofta tumma på principerna i kompromisser med regeringspartnern S. Och i förverkligandet av 73-punktsöverenskommelsen kommer nu ytterligare två partiers viljor med i bilden. Det gör inte profileringsarbetet enklare för Bolund.
Inför Europaparlamentsvalet pekade 20 procent av väljarna ut klimat, miljö och energi som sina viktigaste frågor, enligt Novus. Ändå tappade Miljöpartiet två av sina tidigare fyra mandat. Så tydliggörs att MP är långtifrån något givet val för väljare som tänker på klimatet.
"Grönt är inte bara en färg, det är också en inställning till förändring", sade Bolund i sitt tal på kvällen där han riktade kritik mot såväl Moderaterna som Socialdemokraterna. Det var hans debut i Almedalen och kan tänkas ge en antydan om kommande ledarskap. Han tog över som språkrör efter Gustav Fridolin så sent som i början av maj och har mycket att ta itu med i den nya rollen. Däribland partiets förmåga att nå ut till de breda lagren av väljare.
"Frågan är vad vanligt folk är", säger Stenevi.
Per Bolund har skäl att fundera kring detsamma. För uppenbart är den gruppen klart mer benägen att prioritera klimatfrågan än att rösta på Miljöpartiet.
Gå till toppen