Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Märta Stenevis (MP) skarpa uppmaning till alla partiledare: sluta acceptera näthat

Miljöpartiet, som inleder Almedalsveckan på söndagen, är ett av de partier som är värst utsatta för hot och hat. Partisekreteraren Märta Stenevi riktar en skarp uppmaning till andra partiers ledningar: ta avstånd från företrädare och sympatisörer som sprider näthat.

Märta Stenevi (MP) delar sin tid mellan Malmö och Stockholm sedan hon utsågs till partisekreterare.Bild: Lars Brundin
Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund blir idag först ut att hålla tal under Almedalsveckan, som avslutas med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson söndagen 7 juli.
Under veckan vandrar de politiska ledarna runt i folkvimlet på Visbys gator, och debatterar och talar på de många scener och tält som riggats innanför ringmuren.
Det är en kontrast mot den vanliga vardagen då politisk kommunikation till stor del sker på nätet. Ett växande problem är att politiker drabbas av trakasserier, hat och hot, som ofta sker på sociala medier. Enligt den senaste mätningen från Brottsförebyggande rådet utsattes var fjärde förtroendevald för detta under 2016, vilket var en ökning mot tidigare år.
En nyare enkätundersökning bland kommunfullmäktigepolitiker som Demoskop gjorde på uppdrag av tidningen Dagens Samhälle i år visar att ännu fler, 3 av 10, drabbades av hat och hot under det senaste året.
Sverigedemokraternas företrädare är värre utsatta än den genomsnittliga politikern vilket bekräftar tidigare rapportering om angrepp mot partiet. Ett kanske mindre känt resultat från undersökningen är att även miljöpartister tillhör de värst drabbade.
– Vi sticker ut i att vi blir väldigt påhoppade i framför allt sociala medier, säger Miljöpartiets nya partisekreterare Märta Stenevi.
Allvaret understryks av partiets valanalysgrupp som 2018 fastslog att det näthat som riktas mot MP och dess företrädare är ”ett av Miljöpartiets största problem”.
Märta Stenevi, som var partiets frontfigur i Malmö i valet 2018 och dessförinnan kommunalråd, säger att hon själv har varit "ganska förskonad”.
– Men det kommer ju mejl och kommentarer på sociala medier som är hånfulla och ibland underförstått hotfulla.
Hennes partivän Nils Karlsson i Malmö drabbades så svårt av hat och hot att det bidrog till att han slutade som kommunalråd inför 2018. Han har berättat att han bland annat angreps med orden ”hoppas att dina barn blir dödade”.
Märta Stenevi (MP) säger att Miljöpartiet har starka krafter mot sig.Bild: Lars Brundin
Märta Stenevi utsågs till partisekreterare i början av maj och lämnade då Malmöpolitiken för att jobba på partikansliet i Stockholm. På sin nya post leder hon både partiorganisationen och kommunikationen med väljarna och har därmed ett centralt ansvar för hantering av näthat.
– Vårt parti har starka krafter emot oss, säger hon.
Hon hänvisar till samhällsdebatten och de politiska konfliktlinjerna.
Den grupp vi utmanar mest med vår politik är högerextrema, som ofta är klimatförnekare, som inte vill se en förändring. De låter mycket på nätet.
– Vi i vårt parti ser ju ett behov av stora förändringar av vårt dagliga liv för att klimatkrisen hotar vårt samhälle. Vi står också för ett samhälle där alla har rätt att delta på lika villkor, oavsett vem man är och var man kommer ifrån och vem man älskar. Den grupp vi utmanar mest med vår politik är högerextrema, som ofta är klimatförnekare, som inte vill se en förändring. De låter mycket på nätet.
Hon poängterar att hela samhället drabbas.
– Näthat är ett demokratiproblem av enorma mått som är långt större än det som drabbar Miljöpartiet.
Näthatet kan komma från skilda håll, konstaterar Märta Stenevi.
– Det kan vara anonymt. Men det kan även komma från andra politiker som har en ton på sociala medier som man aldrig skulle acceptera i ett vanligt samtal eller i skrift i en debattartikel.
Utan att berätta vilka politiska motståndare hon syftar på säger hon:
– Jag hade gett mina egna barn mobilförbud i ett halvår om de hade uttryckt sig tillnärmelsevis så som jag har sett förtroendevalda Skånepolitiker uttrycka sig.
Regeringen presenterade tidigare i år ett förslag om skärpta straff för dem som begår brott mot politiker eller deras närstående.
Märta Stenevi anser att även politikerna själva behöver klargöra att näthat inte accepteras.
– Jag upplever att mitt parti har en kultur som är respektfull även för dem vars åsikter vi inte delar. Men det bekymrar mig mycket att vi håller på att få ett debattklimat som indirekt accepteras eller understöds av vissa partiers företrädare. Det sker genom att man inte markerar mot sådant som inte hör hemma i ett mellanmänskligt samtal.
Hon vänder sig mot alla partiledare med ett krav på att ta avstånd från näthat.
– Det finns partiledare på högerkanten som kanske borde ta ansvar för att markera tydligare både mot företrädare och sympatisörer. Och det gäller även partier till vänster, även om det inte drabbar oss. Sverigedemokraternas företrädare är väldigt utsatta vilket jag tycker är oacceptabelt.
Märta Stenevi anser att MP behöver flera strategier mot näthat.
– Vi kan inte anpassa oss genom att backa. Men vi behöver stötta våra företrädare, och även bli duktigare på att formulera våra förslag.
Hur miljöpartister formulerar sig blev en stor fråga när partiets valanalysgrupp presenterade slutsatserna av valen 2018 då MP med resultatet 4,41 var nära att åka ur riksdagen. En illavarslande uppgift i valanalysen var att endast en procent av alla väljare, och tio procent av MP-väljarna, ansåg att MP ”förstår vanligt folk”.
Märta Stenevi säger att hon inte ”drar så stora växlar” på slutsatsen om vanligt folk.
– Frågan är vad vanligt folk är?
– Men det är viktigt att vi arbetar med vår kommunikation. Vi blir ofta lite tekniska eftersom vi lyssnar mycket på forskning och vetenskap.
Ett exempel på när kommunikationen gick snett i valrörelsen var när den trafikpolitiska talespersonen Karin Svensson Smith och Lundapolitikern Emma Berginger lanserade förslaget att ge kommuner rätt att ta ut en "parkeringsskatt" vid externa köpcenter. MP-politikerna uppmuntrade folk att storhandla med lådcykel, vilket utlöste en flod av hånfulla kommentarer på sociala medier. Märta Stenevi anser att partiet kunde ha skyddat sig bättre genom en annan kommunikation.
– Det fanns en vilja att missförstå. Men man måste också fundera över om vi hade behövt uttrycka förslaget, som syftade till att skapa bättre konkurrenskraft för stadskärnorna, annorlunda.
Fakta

Partiernas dagar och talare under årets Almedalsvecka

Söndag 30 juni: Per Bolund, Miljöpartiet

Måndag 1 juli: Ulf Kristersson, Moderaterna

Tisdag 2 juli: Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet

Onsdag 3 juli: Nyamko Sabuni, Liberalerna

Torsdag 4 juli: Annie Lööf, Centerpartiet

Fredag 5 juli: Magdalena Andersson, Socialdemokraterna

Lördag 6 juli: Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna

Söndag 7 juli: Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

Schemat är rullande –SD som i år talar på Almedalsveckans sista dag inleder 2020.

Gå till toppen