Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Myteri i Kinesiska muren – boende försöker återta makten

Nästa vecka står slaget om Kinesiska muren.
På två möten ska de som bor i skandalföreningarna på Rosengård försöka ta tillbaka makten från stockholmarna och Sapko Sinani som i åratal vanskött deras bostadsrättsföreningar.

”Det är katastrof för oss om vi måste sälja hela föreningen. Då försvinner våra bostadsrätter och vi blir hyresgäster”, säger en medlem i Brf Thomsons väg om Kronofogdens hot om tvångsförsäljning.Bild: Hussein El-alawi
– Vi måste ta bort den katastrofmannen. Det finns ingen lag som stoppar honom, säger en av medlemmarna om Sinani.
I en serie reportage har HD och Sydsvenskan granskat de två gravt misskötta bostadsrättsföreningarna i huset Kinesiska muren, som ligger vid Inre Ringvägen i Malmö. Boende i huset har i många år klagat över vanskötseln – de har i långa perioder saknat självklarheter som värme, varmvatten och ventilation. Dessutom har de ingen insyn i vart pengarna i deras bostadsrättsföreningar tar vägen.
Läs också ”Det här är ju ett korthus”
Brf Thomsons väg, som består av 67 lägenheter närmast Östra Kyrkogården, har i sex års tid styrts av den tidigare kommunpolitikern Sapko Sinani. Han är styrelseledamot, samtidigt som hans eget företag ansvarar för både fastighetsskötseln och föreningens ekonomi och bokföring. Men de senaste sex åren har föreningen inte lämnat in en enda årsredovisning.
Nu har 16 familjer i huset anlitat en advokat och tvingat fram ett extra årsmöte för att återta makten och rösta bort Sapko Sinani. I veckan är det dags.
De som gör myteri har anlitat advokaten Lars Andén hos Advokatfirman Wilensky för att rädda föreningen.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Lars Andén
De som gör uppror vet inte hur många medlemmar som finns i föreningen och hur många som är röstberättigade.
– Jag hoppas att antalet röstande räcker för att rösta bort den sittande styrelsen. Men det stora problemet här är att det finns väldigt begränsat med information, så man vet inte hur utfallet kommer att bli, säger advokat Lars Andén.
Om upprorsmakarna lyckas avsätta den nuvarande styrelsen och välja en ny börjar det mödosamma arbetet med att få ordning på föreningens ekonomi och det vanskötta huset.
Bostadsrättsföreningen i mitten av huset heter Brf Taxeringsrevisorn 2 och har 79 lägenheter. De har årsmöte i veckan. Vid förra årets möte larmades polisen dit på grund av slagsmål – Sapko Sinani ska, enligt personer som var på mötet, ha slagit en medlem och kastat ut två från mötet.
Föreningen har i tio års tid styrts från Östermalm i Stockholm, av styrelseledamöterna Christina Aspefalk och David Färm. Och genom en mycket ovanlig skrivning i bostadsrättsföreningens stadgar tillfaller 76 procent av rösterna i föreningen bolaget Amun Capital Sweden AB, som styrs av Jan Severa, storägare och tidigare vd för det kraschade börsbolaget Prime Living.
Läs också ”Den är inte som en förening, den är som en maffia”
Även i Brf Taxeringsrevisorn 2 ansvarar Sinanis företag för fastighetsskötseln. Men Sinani själv hoppade av sitt uppdrag som styrelseledamot i föreningen i slutet av maj.
– Alla personer här tackar Sydsvenskan för att vi blev av med Sapko Sinani. Nu kommer det kanske att bli bättre. Det är ett litet hopp vi har, säger en av medlemmarna i föreningen.
Christina Aspefalk har tidigare sagt till Sydsvenskan att styrelsens mål är att lämna över makten i föreningen till dem som faktiskt bor i huset. Men hon har inte velat svara på om det verkligen kommer att ske på årsmötet nästa vecka.
Det är också fullt möjligt att mötet i Brf Taxeringsrevisorn 2 kommer att betraktas som ogiltigt. Enligt lagen ska föreningens årsredovisning finnas tillgänglig för medlemmarna senast två veckor före ordinarie stämma. Men medlemmar som Sydsvenskan hade kontakt med i fredags hade fortfarande inte fått årsredovisningen för varken 2017 eller 2018. Dessutom har tiden för att hålla årsmöte löpt ut, det ska ske under årets första sex månader, alltså senast den sista juni.
Sydsvenskan har utan framgång sökt Sapko Sinani för en kommentar.
Gå till toppen