Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elina Pahnke: Nej till rökförbudet – sluta låtsas att det handlar om folkhälsan

Elina Pahnke tar en sorgecigarett för den repressiva samtiden.

Den första juli träder rökförbudet i kraft. Då kommer det bland annat bli förbjudet att röka på uteserveringar.Bild: Magnus Andersson/TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Idag kommer ni att se mig på stan, rökmaskin, åskmoln. Jag röker knappt längre, eller jo, helger och vissa kvällar, fest, sommar. Men idag ska jag sörjecigga, jag ska röka något så förbannat. Jag är förbannad, över att födas in i en tid som så lättvindigt presenterar repressiva förslag under folkhälsoförevändningar. Det är skitsnack! Tro inte att politiker inför ett rökförbud för att de är intresserade av folkhälsan. Passiv rökning, tillrättavisar någon. Trots att forskningen om den skadliga passiva rökningen syftar på människor som delar sitt liv och sitt hem och alla rökpauser med rökare. Inte om rättshaverister som någon enstaka gång placerat sig bredvid en rökare på krogen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen