Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bostadsministern vill skärpa lagen för att skydda hyresgäster

”När en lägenhet renoveras ska man inte utsättas för hyreshöjningar som gör att man sparkas ut från sitt boende”, sa Per Bolund (MP) i ett samtal i Almedalen. Utgångspunkten var Fredrik Gerttens film ”Push” som skildrar hur människor knuffas bort från sina hem när globala finansaktörer med ensidigt vinstintresse tar plats på bostadsmarknaden.

FN:s särskilda rapportör för bostadsfrågor Leilani Farha och dokumentärfilmaren Fredrik Gertten välkomnade publiken en förhandsvisning av filmen ”Push” på en biograf i Visby på måndagskvällen.Bild: Karl Melander KARL MELANDER
I sin nya dokumentärfilm, som har biopremiär i september, följer Malmöfilmaren Fredrik Gertten FN:s särskilda rapportör för bostadsfrågor Leilani Farha. På måndagen deltog båda i ett samtal i Almedalen.
Leilani Farhas budskap, som skildras i filmen, är att bostäder på kort tid har blivit en het arena för investeringar med ensidiga vinstintressen.
– Enorma finansiella aktörer har totalt invaderat bostadslandskapet, sa hon inför publiken på en innergård i Visby.
– De cirklar över världen, som drönare, på jakt efter de mest prisvärda hyresbostäderna. De betraktar dessa bostäder som undervärderade. Affärsmodellen är att gå in, kanske göra en modest renovering, och höja hyrorna för att göra investerarna nöjda med avkastningen, sa Leilani Farha.
För de boende kan affären leda till hemlöshet, säger hon.
– De som bor i sådana hus är ofta låginkomsttagare, ensamstående, handikappade eller äldre människor som inte har råd att bo kvar när hyrorna höjs. Idag ökar hemlösheten i hela världen utom Finland, och dagens hemlösa är ofta barnfamiljer som inte har råd med de bostäder som finns.
Filmaren Fredrik Gertten fyllde på med ett exempel från Köpenhamn där den nya fastighetsjätten Blackstone nyligen gjorde ett större förvärv.
– De knackade på dörren hos folk och sa: ”Vi ska byta alla fönster”. ”Men hallå, vi bytte ju fönster för åtta månader sedan” ”Nej, vi ska byta fönster”, återberättade Gertten.
Han menar att företagets verkliga skäl till fönsterbytet är att kunna höja hyrorna.
– Det är något i den danska lagstiftningen som gör att man kan höja hyran när man investerat till en viss nivå, sa han.
Malmös stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson, som deltog i samtalet, instämde.
– En trea renoveras sjyst och ökar 700 kronor i hyra. En Blackstone-renovering innebär 2200 kronor, hävdade han och efterlyste en skärpt lagstiftning:
– Bara se till att detta inte går att göra!
Många ville prata med bostadsminister Per Bolund (MP) efter samtalet.Bild: Karl Melander KARL MELANDER
Ett svar från regeringen kom direkt från bostadsminister Per Bolund (MP) som också deltog i samtalet.
– Det är viktigt att vi bevarar ett skydd för hyresrätten, och jag ser att vi behöver se över lagstiftningen, sa Per Bolund
Per Bolund klargjorde att han inte vill reglera sälj och köp av fastigheter genom nya lagar.
– Det finns privata aktörer som gör ett fantastiskt jobb. Jag tror inte att man på statlig nivå kan bestämma att man ska kunna sälja till den, men inte till den, köparen. Det vi kan göra är att stärka skyddet för hyresgästen. När en lägenhet renoveras ska man inte utsättas för hyreshöjningar som gör att man sparkas ut från sitt boende, sa Per Bolund.
Marie Thelander Dellhag som är VD för Malmös kommunägda bostadsbolag MKB efterlyste en enklare standard vid nybyggen. Hon använde en metafor från bilindustrin:
– Den stora breda massan behöver bra, sjysta bostäder. Vi kan inte fortsätta producera Ferrari och Porsche. Det finns faktiskt en mängd andra bilar som fungerar jättebra och som är mer lämpade för medelinkomsttagare.
Hon fick stöd av Martin Sundberg som är kontorschef på White arkitekter som arrangerade samtalet. Han vände sig till arkitekterna i publiken och sa:
– Vi som kår kan väl sluta prata om arkitekturtävlingar och fina fasader och prata mer om innehållet i städerna.
Det tyckte filmaren Fredrik Gertten var en god idé:
– Jag tror inte att vi vill bo i städer med en massa tomma lägenheter, där arbetarklassen och vanliga människor sitter på tågen istället för att befolka kaféerna.
Gå till toppen