Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Det är dags för Öresund att arrangera OS

Kanske ska inte gamla Stadion rivas ändå? Kanske ska det bevaras, byggas om och få OS-kapacitet i stället, föreslår Ingemar Oscarsson.Bild: Linda Axelsson
Beslutet att Stockholm/Åre inte fick OS var beklagligt. Men kanske det kan vändas till något gott. För det är som att bjuda upp till dans - varje NEJ leder rimligen närmare mot ett JA…
Jag tänker då på Skandinavien som helhet. Just Stockholm har väl fått pyspunka i det här sammanhanget för lång tid framöver. Nej, nu är det dags att skaka liv i visionen om ett Öresunds-OS igen!
Runt sekelskiftet – när bron öppnades – yppades ju sådana drömmar. 2007 poppade de upp igen i samband med att Köpenhamn diskuterade att söka sommar-OS 2024. Så blev det nu aldrig och sedan dess har tankarna/drömmarna legat i träda.
Varför vet jag inte riktigt säkert. Kanske hänger det samman med att det behövs några verkliga eldsjälar som vågar driva ambitionerna hela vägen och att de inte längre finns med i ledande positioner. Sedan är det så klart den ständiga finansieringsfrågan som är avskräckande för många. Inte minst utgör ju baksmällan efter Brasilien-OS 2016 ett varnande exempel på hur det kan gå när man tappar sans och balans. Gigantiska investeringar och övergivna, förfallna arenor bara några månader efter själva spelen.
Men måste det då bli på det sättet? Är det ett axiom att storvulenhet och korruption ska spränga budgeten? Finns inte alternativet att ha kostnadskontroll samt att satsa mer på organisation och trivsel - a la Lillehammer – i stället för det storslagna? Jag vill i alla fall tro det.
Ett OS i Köpenhamn-Malmö kunde bli något alldeles extra i den vägen. Två tvillingstäder i olika länder – bara åtskilda via ett sund och sammanlänkade via en redan klassisk bro.
Jag har dålig kunskap om anläggningarna i Köpenhamn, men Parken i stadsdelen Österbro borde vara en väldigt bra bas. På denna sida sundet har vi Arenan och Stadion som de naturliga utgångspunkterna.
Rivning av gamla Stadion har diskuterats under flera år. Några menade att den borde ersättas med bostadsbyggnation, men numera finns en plan som går ut på rivning av nuvarande anläggning samt att den ersätts av simanläggning, multihall och en friidrottsarena. Under normala omständigheter låter det som ett vettigt beslut. Men ersättningsanläggningarna blir relativt små och med visionen om ett sommar-OS borde man kanske göra precis tvärtom. Bevara stadion men bygg om, modernisera samt öka kapaciteten rejält!
Visst - det skulle inte bli billigt. Men inom ramen för ett OS finns en intäktssida och när investeringar ändå är oundvikliga så varför inte passa på? Samma gäller simhallsbadet som ständigt måste renoveras. Ersätt det med rejäl anläggning på en plats där biutrymmen kan koordineras med andra sporter.
Och så klart vore det ett utmärkt tillfälle att nyttja Jägersros nya hästsportcentrum som står klart om några år – och då inte enbart som hippodrom.
I övrigt borde befintliga anläggningar kunna användas i stor utsträckning – även på närliggande platser i regionen. Beachvolley på Ribban, rugby på Limhamnsfältet, ridsport i Falsterbo, golf i Barsebäck samt vissa fotbollsmatcher på nya Olympia i Helsingborg.
Men framför allt är Öresund nyckeln för att toppa allt som omvärlden hittills skådat. Jag ser framför mig hur cykeltävlingarna och maraton avverkas på bron respektive ömse sidor om sundet – tätt bevakade av TV-kamerorna från luften.
För att inte tala om allt som genomförs i vattnet. Tänk kanottävlingen mellan Helsingborg och Helsingör med strandvägarna kantade av åskådare. Eller segel, rodd, surfing och triathlonsimning i andra delar av Öresund. En våt dröm i dubbel bemärkelse!

Ingemar Oscarsson

Malmö
Gå till toppen