Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Försäljningen av nya bilar backar kraftigt

Registreringarna av nya personbilar har minskat med 52 procent sedan juni förra året. Enligt branschorganisationen Bil Sweden är förklaringen det nya skattesystemet bonus-malus. Men forskare ser fler faktorer.

Försäljningen av nya bilar minskar. Arkivbild.Bild: Fredrik Persson/TT
– En trolig förklaring är att vi befinner oss i en ekonomisk nedgång, säger Christer Karlsson, professor i företagsledning vid Copenhagen Business School och fordonsindustriexpert.
Enligt Bil Sweden förklaras minskningen av att registreringarna var rekordhöga i juni 2018, inför införandet av bonus-malussystemet. Ökningen för personbilar var då 73 procent.
Mattias Bergman, vd för Bil Sweden, säger i ett pressmeddelande att många passade på att köpa bilar som bedöms som mer miljöskadliga före den 1 juli 2018, för att undgå den skärpta skatten enligt bonus-malussystemet.
Men fordonsindustriexperten Christer Karlsson säger till TT att det finns flera förklaringar till nedgången.
– Många tvekar när konjunkturen viker. Många är också osäkra när det gäller vilken teknik som är bäst. Nu beskattar man dieseln hårt. Under en tid har laddhybrider framstått som ett bra alternativ. Nu talar allt fler om att bilar som går uteslutande på el skulle vara bättre. Bilspekulanterna blir osäkra och då minskar försäljningen, säger Christer Karlsson.
Martin Sköld, forskare på Handelshögskolan i Stockholm, säger att nedgången var oväntat stor. Han ser tre faktorer:
– Bonus malus spelar säkert en viktig roll. Men tvekan i valet mellan olika tekniker kan också inverka. Dessutom är det möjligt att konjunkturen är en faktor, säger Martin Sköld till TT.
En nyhet är att laddbara bilar ökar starkt. Antalet nyregistrerade laddbara bilar ökade med 60 procent mellan juni 2018 och juni i år och står nu för 9,9 procent av de totala nybilsregistreringarna. I juni 2018 var andelen 3 procent.
Fakta

Stora svängningar i försäljningen

Totalt registrerades 31 830 nya personbilar i juni i år, mot 66 244 ett år tidigare. Det innebär en nedgång med 52 procent på ett år.

Under perioden juli 2018 till juni 2019 registrerades 296 068 nya personbilar mot 411 406 ett år tidigare. Det innebär en minskning på 28,0 procent.

Under första halvåret 2019 nyregistrerades totalt 167 882 personbilar, mot 225 543 under första halvåret 2018. Det innebär en nedgång med 25,6 procent.

Men sett över fem år har förändringen varit mindre dramatisk. Under första halvåret 2014 registrerades 151 603 nya personbilar. Under första halvåret i år var antalet 167 882. Det innebär en ökning med 10,7 procent.

Källa: Bil Sweden

Gå till toppen