Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kommunalråd: ”Vi ser absolut som en möjlighet att kommunen köper Byahuset”

Centern vill utreda villkoren för Byahuset i Södra Sandby och verksamheterna i huset.
Utredningen ska också gälla det före detta kommunhuset i Sandby samt en samling lägenheter norr om kommunhuset.

Enligt ansvariga på Byahuset i Södra Sandby passerar runt 500 personer in och ut här under en dag.Bild: Ingemar D Kristiansen
Centerns skrivelse riktas till kommunstyrelsen och är undertecknad av ledande centerpartister i Sandby, inklusive kommunalrådet Inga-Kerstin Eriksson (C).
– Jag tycker att detta är oerhört viktigt eftersom så väldigt många dagligen besöker huset, säger hon om Byahuset.
– Verksamheten för föreningarna i huset måste tryggas. Vi ser absolut som en möjlighet att kommunen köper Byahuset.
Där är resten av Lunds styrande kvintett mera kallsinnig. Kommunalrådet Börje Hed (Förnya Lund) talar för de övriga fyra partierna:
– Jag hänvisar till kommunens ekonomi som idag är hårt ansträngd.
I bakgrunden finns förstås att Byahusets vänner beslutat att sälja huset. En rad verksamheter, företag och föreningar finns i huset, bland annat Sandby ideella träningscenter, Södra Sandby jujitsuklubb och FK Trampen.
– Föreningarna måste kunna vara kvar i Södra Sandby och utveckla sin framgångsrika verksamhet, anser Inga-Kerstin Eriksson.
– Om kommunen ställs inför att köpa Byahuset eller inte innan utredningen blivit klar, anser jag absolut att kommunen ska gå in och förhandla om ett köp.
Apropå kommunens ekonomi säger hon:
– Vi ska naturligtvis se över alla våra kostnader. Samtidigt måste man våga göra saker och ting och här handlar det om att stödja utvecklingen i Södra Sandby och trygga fortsatt verksamhet.
Centern vill med sin skrivelse ta ett helhetsgrepp över de tre byggnationerna i centrala Sandby. Lägenheterna det gäller är för närvarande uthyrda till vård- och omsorgsförvaltningen och vissa används för LSS-boende.
Enligt Börje Hed har inte någon formell förfrågan nått honom från Byahusets vänner om ifall kommunen är intresserad av att överta huset.
– Det finns också problem med att använda huset. Det är klassificerat som industrifastighet och man kan ifrågasätta om den verksamhet som finns där idag är tillåten, säger han.
Börje Hed påpekar att normalt när kommunen stöttar föreningar handlar det om att ge dem bidrag så att de kan hyra in sig någonstans.
– Vi tillhandahåller inte lokaler. Jag föreställer mig att huvuddelen av intäkterna till huset kommer från de föreningar som vi lämnar bidrag till. Vi kommer att fortsätta ge de bidragen till föreningarna.
Börje Hed välkomnar att frågan om Byahuset och föreningarna blir belyst. Så gör också oppositionsrådet Anders Almgren (S).
Gå till toppen