Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Demonstranter bortdrivna av Hongkongpolis

Regeringskritiska demonstranter utrustade med paraplyer och skyddshjälmar omringade och stormade parlamentsbyggnaden i Hongkong och tog sig in i kammaren. Men kravallutrustad polis kunde senare under natten driva bort dem i en omfattande insats.

En av demonstranterna inne i parlamentskammaren.Bild: Kin Cheung/AP/TT
Protesterna i Hongkong har fått förnyat bränsle i och med årsdagen av överlämnandet från Storbritannien 1997.
Redan under tidig morgon lokal tid samlades demonstranter inför en traditionsenlig ceremoni, till minne av Hongkongs överlämning från Storbritannien till Kina. Till skillnad från tidigare år höll sig stadens högsta politiker, Carrie Lam, och hennes kollegor inomhus under ceremonin med hänvisning till ”dåligt väder”.
Kort efter det drabbade demonstranter samman med polis, och flera personer skadades.
Årsdagen av Hongkongs överlämning från Storbritannien till Kina brukar uppmärksammas av grupper som vill slå vakt om stadens självständighet. Men den senaste månadens demonstrationer mot ett förslag som skulle möjliggöra utlämning av brottslingar till Fastlandskina ger dagen extra symbolisk vikt.
Protesterna fortsatte utanför det lagstiftande rådet, som parlamentet kallas. Under flera timmar försökte demonstranter forcera byggnadens entré i skottsäkert glas med tillhyggen och med en sopvagn i metall som murbräcka. Efter åtskilliga försök gav glaset till slut vika och demonstranter tog sig in byggnaden.
Efter att ha forcerat ytterligare hinder inne i byggnaderna tog demonstranterna sig in i själva parlamentskammaren. Porträtt på politiker togs ned, slagord sprejades på väggarna och en brittisk kolonialflagga sattes upp inne i parlamentssalen.
Sent på kvällen fick demonstranterna ett ultimatum: ”Om en stund kommer polisen ta sig till området vid lagstiftande rådet och rensa det. Om vi möter motstånd kommer polisen att använda nödvändigt våld”, skrev polisen på sin hemsida.
Kort därefter inleddes en omfattande polisinsats. Tv-bilder visade kravallutrustade poliser med batonger som använde tårgasgranater mot demonstranterna, som i sin tur drog sig tillbaka från området kring parlamentet. Senare kunde polisen även ta sig in i parlamentsbyggnaden, som demonstranterna hade flytt i samband med polisinsatsen.
Protestaktioner i Hongkong har pågått i flera veckor. Lagförslaget om utlämning har tillfälligt stoppats men protesterna har utvecklats till ett mer allmänt missnöje med Hongkongstyret och Carrie Lam.
– Vad som än händer kommer vi inte att tappa hoppet, sade den 22-årige demonstranten Jason Chan tidigare under måndagen.
I ett tal i samband med ceremonin på morgonen medgav Carrie Lam att de styrande behöver lyssna mer på Hongkongs invånare:
– Det som har hänt under de senaste månaderna har orsakat konflikter och dispyter mellan styret och invånarna. Det har fått mig att fullt ut förstå att som politiker måste jag vara mer medveten och bättre förstå människors känslor.
På tisdagen lokal tid fördömde Lam stormningen av det lagstiftande rådets kammare och beskrev händelsen som chockerande och ”extremt våldsam”. Hon poängterade dock att tusentals demonstranter genomförde fredliga protester.
Fakta

Hongkong

Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och ett av världens mest tätbefolkade områden med fler än 7 miljoner invånare. Under 1900-talet, när Hongkong ännu lydde under Storbritannien, utvecklades det till ett av världens största finansiella nav.

Styret över Hongkong överlämnades till Kina 1997. Den kommunistiska fastlandsregeringen meddelade att principen "ett land – två system" skulle gälla i 50 år, vilket innebär att Hongkong är delvis självstyrande med större press- och yttrandefrihet och en i högre grad öppen marknadsekonomi. Hongkong har också sin egen valuta, Hongkongdollar.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Under senare år har missnöjet med inskränkningar i Hongkongs system yttrat sig allt oftare. I den så kallade paraplyrevolutionen 2014 demonstrerade hundratusentals människor för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val. Detta organ infördes trots protesterna.

Källor: NE, The Guardian, AFP

Gå till toppen