Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rökprotest på Möllan och tomma rökrutor

På det nya rökförbudets första dag stod glädjen och cigarettröken högt i tak vid en grupp rökdemonstranters kafferep på Möllan. Men de nya rökrutorna gapade tomma, både på Lilla torg och på Möllevångstorget.

”Förtryckarsamhälle”, säger Alexandra Nedstam om rökförbudet. Hon spår att folk kommer att umgås mer hemma hos varandra, på gårdsfester och att det kommer att uppstå undergroundmötesplatser för dem som vill röka. Niklas Qvarnström som organiserat rökprotesten på Möllevångstorget gläds åt uppslutningen vid demonstrationen.Bild: Patrick Persson
– Niklas Qvarnström är för rökningen vad Greta Thunberg är för miljön, säger Gabriella Håkansson med ett leende som går från öra till öra och pekar på nämnde Niklas Qvarnström, som mumsar i sig de sista resterna på en falafelrulle samtidigt som han är i färd med att tända en cigarett.
Han ligger nämligen bakom måndagens rökprotest på Möllevångstorget där en grupp glada rökare dricker kaffe ur sirliga porslinskoppar och tänder varandras cigaretter. Niklas Qvarnström kallar rökförbudet för ”de små stegens tyranni”. När det år 2005 blev förbjudet att röka inomhus på pubar och nattklubbar så skrev han en (ännu inte utgiven) bok om vad han kallar sin ”nya trottoartillvaro”. För då ville han inte längre gå på sina favoritställen utan stod ute på trottoaren och rökte cigaretter i stället.
– Jag kände då, vid förbudet 2005 att ”det här är bara första steget”, berättar han.
Krögarna borde få bestämma själva om de vill ha rökfria uteserveringar eller inte, det finns kundunderlag för båda sorternas uteserveringar, menar han.
Familjen Scheiflinger från Berlin tar ett glas i kvällsolen på Lilla torg. Richard Scheiflinger bryr sig överhuvudtaget inte om förbud eller icke förbud mot rökning, men Christin Scheiflinger säger att sedan lilla Elli, nu åtta månader, kom till världen så är hon glad åt att slippa cigarettrök och hon är positiv till förbudet.Bild: Patrick Persson
På Lilla torg ligger kvällen i startgroparna. I solen på uteserveringarna sippar människor på ett glas vitt, en och annan kaffe och några sällskap mumsar hamburgare. I rökrutan som installerats även här är det tomt. På en av uteserveringarna kisar ambulanssköterskan Michael Sundqvist i solen med en halvdrucken öl framför sig. Han har ingenting emot om någon tar ett bloss i friska luften på en uteservering, förklarar han, och associerar till hur brandbilar av äldre snitt faktiskt har askkoppar i bilen.
– Ja, det är lite roligt att tänka på i sammanhanget, säger han.
Michael Sundqvist röker inte själv, men har inga problem med om andra vill röka på uteserveringar.Bild: Patrick Persson
Den här måndagen syns inga cigarettpaket på krogborden, som under söndagskvällen när flera gäster var ute just för att röka på uteservering för allra sista gången och det blossades vid var och vartannat bord. På måndagskvällen är det knappt någon som röker någonstans på torget, inte heller i den nya rökrutan.
Även rökrutan på Möllevångstorget gapar tom, sånär som på en person som pausar där – Tommy Strömberg med sin moped med bokstäverna "DDR" på registreringsskylten. Det är hans stillsamma protest mot förbudet:
Tommy Strömberg tycker rökförbudet på uteserveringar är alltför kategoriskt.Bild: Patrick Persson
– Jag tycker det är trist det här, säger han och önskar att krögare i stället skulle få välja själva – så att vissa kunde nischa sig mot rökare och andra mot icke-rökare.
Fakta

Rökförbud från 1 juli gäller på dessa platser:

• Uteserveringar. (Mindre rökrum inne på restauranger är fortfarande tillåtna, om de inte ligger så att alla gäster måste passera rökrummet. Mat eller dryck får inte serveras där.)

• I kollektivtrafikens perronger, busstationer och busshållplatser.

• Inhägnade platser utomhus, främst för idrottsutövning

• Lekplatser som allmänheten har tillträde till

• Vid entréer till lokaler som allmänheten har tillträde till

Källa: Malmö stad

Läs också Ja till rökförbudet – det är en fråga om hänsyn
Läs också Nej till rökförbudet – sluta låtsas att det handlar om folkhälsan
Gå till toppen