Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Sätt ett slutdatum för cigarettförsäljning.”

Förutsättningar finns för att göra Sverige till världens första rökfria land. Det skriver Anette Rosengren och Claude Guiron, Philip Morris.

Trots bred kännedom om rökningens skadeverkningar röker upp till en miljon svenskar fortfarande. Det skriver Anette Rosengren och Claude Guiron, Philip Morris.Bild: Mårten Svemark
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Stefan Barath efterlyser i Sydsvenskan den 28/5 fler förebyggande åtgärder för att göra Sverige rökfritt till år 2025. Bland annat efterfrågas en effektivare skattepolitik, fler begränsningar i marknadsföring och utökade rökfria miljöer.
I dag, den 1 juli, träder en ny tobakslag i kraft som uppfyller delar av detta, bland annat införs rökförbud på uteserveringar och perronger och lekplatser. Ytterligare förslag från författaren är att med skatter subventionera stödinsatser för att minska rökningen.
I dag röker cirka 1 miljon svenskar, hälften är dagligrökare och resten röker ibland. Vi håller med om att mer måste göras för att bli av med den skadliga röken. Och detta görs bäst genom att förhindra nyrekrytering av nikotinbrukare, samtidigt som de kraftigaste åtgärderna sätts in mot den farligaste formen av tobaksbruk, rökning av cigaretter.
Sverige har lägst andel rökare i EU. Förutsättningar finns för att göra Sverige till världens första rökfria land. Det bästa är att aldrig börja röka. Den som röker bör sluta. Ge rökare, som annars fortsätter att röka, incitament att byta till rökfria alternativ. Och sätt ett slutdatum för cigarettförsäljning.
Trots bred kännedom om rökningens skadeverkningar röker upp till en miljon svenskar fortfarande. Två fakta gör Sverige unikt: fler kvinnor än män röker och andelen tobaksrelaterad dödlighet är lägst i EU. Tobaksanvändningen är lika utbredd i Sverige som i resten av EU, men över hälften av alla svenska tobaksanvändare använder rökfria alternativ, främst snus. Vi är redan på god väg att fasa ut cigaretterna, men mer kan göras.
I Sverige snusar 4 procent av kvinnorna jämfört med 18 procent av männen dagligen. Detta reflekteras i statistiken över rökningsrelaterade sjukdomar där kvinnor i högre utsträckning drabbas.
Cigaretter är tveklöst farligast för hälsan, eftersom tobaken förbränns och det därmed skapas en stor mängd skadliga substanser. Rökfria produkter är i jämförelse betydligt mindre skadliga, även om de inte är helt ofarliga.
Vi tobaksproducenter kan bidra till en rökfri framtid genom att erbjuda vuxna rökare, som inte vill sluta, alternativ som är bättre än cigaretterna. Att verkligen få rökarna att välja bort cigaretterna kan vi däremot inte göra själva. Här behöver myndigheterna bidra mer. Inför därför striktare regler för cigaretter samtidigt som ökad information om alternativen tillåts.
I dagsläget är det förbjudet för en tobaksproducent att i sin konsumentkommunikation säga att snus och andra rökfria alternativ är mindre skadliga än cigaretter. Trots att detta är ett vetenskapligt vedertaget faktum.
Att sluta röka är fortfarande det bästa. Men, det är orimligt att inte låta rökarna ta del av vetenskapliga fakta om fördelar och risker med nya alternativ. Det gör att rökarna blir kvar i den skadligaste formen av tobaksbruk, rökning. Både samhället och vården bör informera om riskerna med de olika alternativen som finns.
I Storbritannien uppmuntrar folkhälsomyndigheten och läkarförbundet rökare att byta till rökfria alternativ. Det ses som en vinst för den enskilda människan och folkhälsan i stort. Med flera olika typer av rökfria alternativ kan fler rökare, inte minst kvinnor, ta steget från tobaksrökning.
Vi har avsatt närmare 60 miljarder kronor på forskning och utveckling av mindre riskfyllda, tobaks- och nikotinprodukter som alternativ till rökning. Däribland en ny teknologi som värmer tobaken istället för att förbränna den, heat-not-burn.
Tekniken avger en ånga med i medeltal upp emot 95 procent lägre nivåer av hälsoskadliga ämnen jämfört med cigarettrök. Innovation och utveckling av bättre alternativ till rökning är det vi som företag kan göra för att bidra till en rökfri värld.
Med sin låga andel rökare och tradition av rökfria produkter kan Sverige bli världens första land utan cigaretter. Sätt ett slutdatum för cigaretter kombinerat med ett tobaksregelverk baserat på principen att det viktigaste är att minska skadorna, inte få bort allt bruk.
Låt oss tillsammans – företagen, samhället och vården – göra Sverige till världens första rökfria land.

Anette Rosengren

Claude Guiron

Anette Rosengren, nordisk koncernchef, Philip Morris
Claude Guiron, vetenskaplig direktör, Philip Morris
Läs också ”Det rökförbud som införs nu räcker inte.”
Läs också ”Ser Helsingborgs kommun den nya tobakslagen som en chans att få in lite extra intäkter?”
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen