Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

20-åring åtalas för mordet vid Lindängen

En 20-årig man åtalas för mordet som inträffade vid Lindängsplan den 21 juni förra året. Han kom till platsen på en motorcykel – avlossade flera skott och dödade en 24-åring som satt i en bil. Mordet var en hämndaktion, berättar vittnen.

Den 24-åriga mannen körde runt på Lindängen i sin mammas bil. Det var dagen innan midsommar förra året. Några av vittnena berättar att han softade, andra att han var där för att kräva in en mindre skuld.
Polisen har spärrat av ett större område vid Lindängen centrum på torsdagskvällen.Bild: Patrick Persson
Läs också 24-årig man skjuten till döds på Lindängen – skytt flydde till fots
Samtidigt cirkulerade det motorcyklar i området, enligt flera vittnen. Strax innan elva på kvällen närmar sig en motorcykel med två maskerade män bilen. Männen är beväpnade.
De kliver av motorcykeln och börjar skjuta mot bilen. Skotten avlossas genom vindrutan och höger framruta. 24-åringen satt i förarsätet. Han träffades med åtta skott. Därefter får de två mörkklädda männen inte igång sin motorcykel, utan lämnar platsen till fots.
En förbipasserande försöker hjälpa den skjutna 24-åringen. Han ropar till busspassagerarna som stiger av i närheten men ingen hjälper honom. Han flyttar då den skjutna 24-åringen till passagerarsätet och kör honom till sjukhuset.
Det visar sig att två av de åtta skotten träffade på ett dödligt sätt i bålen. När han bars in på akuten den kvällen var han redan död.
Mordet var ett av många sommaren 2018. Det inträffade bara några dagar efter det uppmärksammade trippelmordet på internetkaféet på Drottninggatan. Enligt ett vittne är mordet på Drottninggatan ett motiv till det här mordet.
Den 20-åriga mannen som åtalas för mordet är från Skärholmen i Stockholm men var bosatt i Malmö under förra sommaren. Hans fingeravtryck fanns på motorcykeln som användes vid mordet.
– Det är två gärningsmän på motorcykeln. Den vi har identifierat är åtalad, den andra är inte identifierad, säger Elena Severin, kammaråklagare.
I polisförhören har 20-åringen förnekat all inblandning i mordet:
– Ingen kommentar. En sak är säker, jag har inte varit i Lindängen och jag har absolut inte begått det här brottet, absolut inte begått det här brottet. Markera det extra tjockt.
Åklagaren åberopar fem vittnen – tre av dem är människor som såg mordet. Ett vittne är mannen som körde den döende 24-åringen till akuten.
Det femte vittnet berättar initierat i polisförhöret att mordet utfördes på uppdrag av två personer som är välkända för polisen som ledande i Malmös undre värld. Till rätten är han kallad för att berätta vad den åtalade sa till honom efter mordet.
Två mordvapen användes, enligt åklagaren. Det ena vapnet en Zastavapistol hittades i en avrinningsbrunn i ett hyreshus på Nydala. Det var slängt ovanpå tidningar och en plastpåse med den åtalade 20-åringens fingeravtryck.
Det andra vapnet, en Glock, fanns nedgrävt i ett buskage på Rosengård. Det har polisen inte lyckats knyta till den åtalade 20-åringen – men däremot användes det vid mordet. Även den övergivna mopeden används som bevis i rättegången.
Den åtalade 20-årige mannen har varit häktad misstänkt för mordet sedan i november förra året. Han är tidigare dömd flera gånger, bland annat för grov misshandel.
Gå till toppen