Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Margareta Flygt: Farligt att varna judar för att bära kippa

I Tyskland avråds judar från att bära kippa på vissa platser. Men det finns bättre strategier, skriver Margareta Flygt.

Män i kippa vid ett föredrag i tyska förbundsdagen.Bild: Markus Schreiber
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
”Jag kan inte rekommendera judar att bära kippa överallt i Tyskland”, säger Felix Klein, Tysklands ombudsman mot antisemitism.
Om Kleins uttalande stämmer har tyska staten misslyckats med sitt uppdrag säkerställa att alla medborgare kan utöva sin religion. Hans varning har kommenterats skarpt i brittiska, amerikanska och israeliska medier.
Den amerikanska journalisten Terry Swartzberg har en annan åsikt. Han flyttade till München för 40 år sedan och bär numera dagligen kippa. Kippan har lett till samtal, aldrig till angrepp.
”Jag ville visa mig själv att man kan leva som jude i Tyskland utan att vara rädd, jag ville visa mina grannar att det går att leva öppet som jude här.”
Swartzberg svarade Klein i ett öppet brev på sin hemsida: ”Jag bär kippa för att visa oss judar att vi lärt oss något av Förintelsen – att det mest effektiva sättet att bekämpa rasister och andra hatare, är att stå upp mot dem, att stå ansikte mot ansikte och visa dem att vi judar – och många andra som också utsätts för diskriminering – vägrar att vara offer. Kleins varning är farlig skrämselpropaganda och motverkar allt engagemang för ömsesidig förståelse.”
I dag bor cirka 300 000 judar i Tyskland. Enligt förbundsregeringen registrerades 62 antisemitiska fysiska övergrepp 2018. 43 personer skadades. Enligt Swartzberg är det en av de lägsta siffrorna för något land utanför Israel. Chockerande nog svarar 10-14 procent av tyskarna jakande på frågan om judar har för stort inflytande i Tyskland i en undersökning. Men jämför vi med andelen i USA, Storbritannien eller Frankrike, är även den siffran låg, enligt Swartzberg. Han vill i stället betona hur stor judisk kultur blivit: synagogor har byggts, församlingar har bildats, det finns kulturella center, skolor, förskolor och idrottsföreningar.
Enligt Terry Swartzberg används antisemitism för att öka polariseringen. Det har blivit populärt bland politiker att ”använda antisemitism-kortet” i spelet om politisk makt, som en fribiljett till att uttala sig negativt om invandring och muslimer – inte bara i Tyskland. Samtidigt som de som använder antisemitism som argument mot invandring sällan engagerar sig för att minska hatet mot Israel och judar. 90 procent av angreppen utförs av högernationalister.
Det är viktigt att skärskåda vem som använder antisemitism som slagträ för sin egen tvivelaktiga politiska agenda.
Kleins varning borde vända sig mot dem som angriper judar, i stället för att skrämma offren till tysthet. Att tiga eller gömma sig har aldrig varit en lösning – och är det inte heller i Sverige idag.
Personer som Terry Swartzberg är en förebild för alla utsatta. Och vi alla borde tydligt stå vid deras sida och kräva konkreta åtgärder mot antisemitism, exempelvis utbildning i skolor och stöd till judiska församlingar som den i Malmö.
Gå till toppen