Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hjärtläkare ska sjunga jazz till förmån för sjuka barn

Till vardags är Josefin Björk Werner läkare och arbetar med att göra sjuka hjärtan friska. På fritiden sjunger hon swing i två band. Nästa år förverkligar hon en dröm, ett turnékoncept där överskottet går till Hjärtebarnsfonden.

Josefin Björk Werner är läkare, men har spelat och sjungit sedan hon var barn. Sedan gymnasiet är det swingmusik som gäller.Bild: Cecilia Lindberg
– Det är fantastiskt att vara läkare. Men det är också väldigt ansvarsfyllt. Därför känns det kul att också få vara i ett annat sammanhang där min uppgift bara är att förmedla glädje, säger Josefin Björk Werner när vi träffas på Grand i Lund.
Miljön vi slår oss ned i passar Josefin utmärkt. Här sitter jazzen i väggarna och hon har även skrivit en låt som handlar om just Grand Hotel.
Musiken har funnits omkring henne sedan barnsben när hon växte upp på landet utanför Eslöv. Föräldrarna som är kemister hade träffats i Lund, och föll för ett gammalt hus i Billinge.
– Min mamma och jag sjöng väldigt mycket ihop när jag var liten, och jag sjöng i kyrkokören. På morgnarna när byskolan öppnade brukade jag gå dit och spela piano, för vi hade inget hemma, minns hon.
Hon började ta sånglektioner i klassisk sång, och när det var dags för gymnasiet var det ingen tvekan om att välja Lars Erik-Larssongymnasiets program där naturvetenskap kombineras med musik.
– Jag var ute mycket och sjöng i olika sammanhang under gymnasietiden, och då kom jag i kontakt med musiker som spelade tidig jazz och swing. Jag började spela med pianisten Hans-Inge Magnusson som är en av de mycket skickliga och inspirerande musiker jag fortfarande jobbar tillsammans med.
Mötet med swingmusiken blev avgörande.
– Det är en sådan glädje i musiken, man kan inte stå still. Och texterna är ofta fina och innerliga. Trots att vissa texter skrevs för 100 år sedan är de fortfarande aktuella, förklarar hon.
Ett tag var hon inne på att söka till Musikhögskolan.
– Men samtidigt var jag intresserad av medicin, och kände att jag gärna ville jobba med barn, därför valde jag läkarlinjen.
Efter utbildningen har hon arbetat som barnläkare i Helsingborg och nu har hon en ST-tjänst på Barnhjärtcentrum i Lund. Här möter hon barn från nyfödda upp till 18 år.
– Det fantastiska med mitt arbete är att jag får hjälpa väldigt sjuka barn som verkligen kämpar, men också ofta får se hjärtsjuka barn som blir hjärtfriska. Det är många fall där operationer kan göra ett barn som föds med hjärtfel helt friskt.
När hon började arbeta i Lund flyttade hon tillbaka till barndomsbyn.
– Jag ville komma närmre Lund och så stod det ett tomt hus från 1700-talet på mina föräldrars gård. Jag flyttade in i undantaget och håller på att renovera det. Det är bra att ha ett hus när man väsnas mycket, spelar piano och sjunger.
Förutom att Josefin sjunger och driver två band, arrangerar hon också evenemang. I Billinge har hon ordnat konserter i Magasinet, i Norra Hamnen Helsingborg och Magasinet samt AW-konsertserier på V Hotel i Helsingborg.
Nästa sommar planerar hon för en turné i Skåne med storbandskonserter i samarbete med lokala företag.
– Överskottet går till Hjärtebarnsfonden. Jag har ju ett arbete och behöver inte göra detta för att försörja mig, säger Josefin.
I sommar har hon fullt upp med inspelning av en platta och framträdanden. Näst på tur står Köpenhamns jazzfestival 5-14 juli där Josefin ger fyra konserter med två olika konstellationer.
Fakta

Josefin Björk Werner

Ålder: 32.

Bor: I Billinge.

Familj: Singel.

Gör: Läkare, sångerska.

Dold talang: Kan gå ner i spagat.

Aktuell: Spelar på Köpenhamns jazzfestival, Kajpromenaden 21 Helsingborg (8/8 ) samt på Magasinet Billinge (14/9). Släppper platta med the Old Fashioned Love trio: Erik Berndalen, Hans Inge Magnusson och Marcus Rostedt, där låtarna är skrivna tillsammans med Erik Berndalen.

Gå till toppen