Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Virve Ivarsson: Att prata mest om bilbränder är inte alltid att prata bäst.

Minst 14 bilar har nu skadats eller totalförstörts efter bilbränder i Lund. Foto: Patrick Persson.Bild: Patrick Persson
För femte natten i rad brann i söndags natt en bil i Lund. Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse, men har varken någon misstänkt eller vittnen. Minst 14 bilar har nu skadats eller totalförstörts efter bilbränder i Lund.
Och detta väcker naturligtvis frågor om otrygghet. Vad ligger bakom dessa bränder, finns det ett samband mellan dem och hur får Lund slut på dem?
Ett parti som pratar mycket om just otrygghet är Moderaterna, som under måndagen hade sin dag i Almedalen. Ulf Kristersson sade då att han vill dubbla straffen för gängkriminalitet.
Moderaterna har högt förtroende bland väljarna i frågor om brottsbekämpning, men den som studerar forskning på området upptäcker att höga straff har låg bevisad inverkan på valet att begå brott och att långa fängelsevistelser snarare ökar risken för att den dömde blir kvar i kriminalitet.
Så varför föreslår Moderaterna ändå dubbla straff?
Studier visar att de politiska motiven bakom höjda straff ofta är hämnd och en tanke om att den som begått brottet inte ska komma för lindrigt undan.
Trots att Moderaterna pratar mycket om otrygghet och kriminalitet verkar deras politik på området alltså vara bättre på att göra livet surt för personer som någon gång begått brott, än på att faktiskt förebygga brott. Men hur förebygger man då kriminalitet?
När den amerikanske forskaren David Kennedy för två år sedan medverkade vid konferens i Malmö om brottsförebyggande berättade han om en metod som sprids i USA från John Jay College i New York City – Group Violence Intervention. Den utgår från det faktum att det är ett litet antal människor som driver våldsbrottsligheten i varje område och att det kan ge stora effekter att vända sig direkt till dem och "tala allvar". I svåra områden menade han att metoden kunde leda till en nedgång av antalet mord på 30–50 procent.
Ett förslag som skulle kunna vara i linje med detta hittade jag i Liberalernas partiprogram inför valet 2018, partiet föreslog då att en ungdom som begår brott inom 24 timmar kallas till ett stödsamtal tillsammans med vårdnadshavare.
Tankar på hämnd kan säkert ligga nära till hands för den Lundabo som vaknar upp till insikten att ens bil står i lågor. Men i ett längre perspektiv är det kanske viktigare att någonting görs åt orsaken till att dessa brott sker.
Och i jakten på en kriminalpolitik som verkligen förebygger brott bör Sverige leta efter förslag som ligger i linje med forskning snarare än att lyssna på dem som har flest ord att säga i ämnet.
Gå till toppen