Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Två gripna efter fynd av misstänkt föremål vid Malmö central

En 18-årig tågresenär greps på tisdagen efter att tullen hittat ett skjutvapen och ett misstänkt föremål i hans bagage. Polisens bombgrupp fick skickas till Malmö central för att undersöka föremålet. Ytterligare en man som misstänks i ärendet har gripits på annan ort.

Två män, 18 och 25 år gamla, anhölls under tisdagskvällen misstänkta för att vara inblandade i de fynd av ett vapen och ett annat föremål som tullen gjorde på ett tåg vid 13-tiden.Bild: Patrick Persson
De båda männen är misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott. Den andra mannen som greps är i 25-årsåldern. Polisen vill inte uttala sig om var han omhändertogs eller om hur det gripandet gick till.
Vad är det som kopplar 25-åringen till mannen som stoppades på tåget?
– Det pågår ett utredningsarbete just nu och jag kan inte säga något om det, men det finns starka indicier som pekar på att de hör samman, säger Filip Annas, presstalesperson på polisens ledningscentral.
De båda männen ska enligt polisen vara svenska medborgare och förhördes under den tidiga kvällen.
– Vi kommer att hålla ytterligare förhör, säger Filip Annas.
Polisens bombgrupp kom vid 14-tiden till ett parkeringshus som ligger på Carlsgatan, precis intill centralen, dit det misstänkta föremålet hade flyttats för vidare undersökning. Föremålet togs sedan om hand om polisen hade lämnat platsen helt klockan 17.
Enligt uppgifter till Sydsvenskan har 18-åringen inte framfört någon form av hot som kan kopplas till det misstänkta föremålet.
– I samtal med mannen på tåget blev vi mer intresserade, och vid en titt i bagaget påträffades ett vapenliknande föremål, säger Ann-Sofie Hansson, tullvakthavande befäl i södra Sverige.
Tåget hade kommit till centralen från Danmark. 18-åringen fördes av tullen från tåget då man misstänkte honom för vapensmuggling.
– När vi gör en grundligare kontroll påträffar vi ett föremål som vi inte vet vad det är och finner det säkrast att ringa polisen, säger Ann-Sofie Hansson.
Tidigt på tisdagskvällen beslutade åklagare att anhålla båda männen för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.
– Jouråklagaren säger att med hänsyn till att ärendet är i ett väldigt känsligt skede så vill hon inte säga så mycket om det. Det är för att det finns risk att förstöra utredningen, berättar Karin Rosander vid Åklagarmyndighetens pressjour.
Dagens gripande på Malmö C är den andra större polisinsatsen på kort tid efter ett larm om ett misstänkt farligt föremål i anslutning till Malmö central. För en knapp månad sedan, den 10 juni, sköts en 44-årig utländsk medborgare av polis i benet inne på centralen efter att ha uppträtt hotfullt, bland annat skrek han att han hade en bomb i en väska. Vid det tillfället stängdes trafiken genom stationen av i flera timmar. Dagens gripande har inte lett till några störningar i kollektivtrafiken.
Vet du mer om händelsen? Tipsa oss på 71234@sydsvenskan.se
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen