Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malin Krutmeijer: Bra filmskörd i årets Moving Sweden

Sedan 2013 satsar SVT varje år på oetablerade filmskapare i Moving Sweden. Årets filmer är både angelägna och kul, tycker Malin Krutmeijer.

”Återvinningscentralen” av Julius Jorborg.Bild: SVT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Plötsligt en kväll dyker Vanja upp iförd ett bombbälte på återvinningscentralen där hon arbetstränar. Ingen förstår någonting, men på bara trettio minuter hinner filmskaparna bakom ”Återvinningscentralen” rulla upp en överraskande historia.
Chefen, arbetskamraterna, grannar, åklagaren med flera återberättar något som påminner om en absurdistisk pusseldeckare med inslag av science fiction. Fast stilen är dokumentär: de sitter rakt upp och ner och pratar i vardagsmiljöer. Arbetsplatsens subtila hackordning läcker ut mellan raderna: hur den självgoda bossen ”klickade direkt” med Tompa, medan underhuggaren Alexander fick ta hand om Vanja – som väl faktiskt var ganska stel och konstig.
Manusförfattaren och regissören Julius Jorborg har en Ruben Östlundsk känsla för det sociala livets komik, och dessutom har han befriande nog tillåtit sig att fantisera. Resultatet är en rolig, spännande och originell film.
”Återvinningscentralen” passar med andra ord fint inom ramen för Moving Sweden, Filminstitutets och SVT:s gemensamma projekt för att boosta kreativiteten hos ännu inte fullt etablerade svenska filmare. Genom Moving Sweden, som startade 2013, har man velat pumpa in lite pengar i filmidéer som ”flyttar gränserna”, ”utmanar gestaltandet”, ”söker nya historier” och så vidare. Några utvalda kortfilmer visas sedan i SVT under sommaren.
Kvaliteten har varierat, men årets skörd, dit ”Återvinningscentralen” hör, är rätt bra.
Tre skånska filmer finns med, däribland John Skoogs hyllade ”Säsong”, som Johan Malmberg recenserade den 2 maj. De andra två är kanske båda en smula ofullgångna, men klart sevärda. Caroline Erikssons ”Ge allt”, om fotbollsmålvakten Elin, är en studie både i idrottsvärldens sexuella trakasserier och övergrepp och i hur långt man kan vara beredd att gå för att lyckas. Filmen liknar en skiss till en långfilm: här finns ett bra stoff och en vilja att komplicera och fördjupa.
Jenifer Malmqvists ”Min värld i din”, inspelad i Malmö, följer huvudpersonen Shams slitning mellan ungdomskärleken som lider under förtrycket av homosexuella i bådas hemland Palestina, och sin nya svenska flickvän Stella. Storyn är aningen rumphuggen och tillspetsad, men personskildringen är strålande, inte minst med tanke på filmens korta format på cirka en halvtimme. Och filmens ämne, hbt-personers situation i förhållande till asylrätten, är angeläget.
Annars är det mycket Norrland kontra storstaden i årets Moving Sweden-utbud. Den klassiska återvändaren står i centrum i Jon Blåheds spelfilmsdebut ”Shut up haters”, där ett dödsfall i familjen driver wannabe-musikern Maja från Stockholm hem till Pajala. Temat är lite slitet – den ambitiösa unga utflyttaren som nöts av den rustika attityden och hopplösheten på hemorten – men filmen har en stark atmosfär, är snyggt musiksatt och Malin Buska stjäl showen i rollen som storasystern som inte har den minsta lust att lämna Norrland.
Det har inte heller Anton i Sofi Edvardssons (regi) och Simon Österhofs (manus) charmiga animerade romantiska komedi ”Topp tre”. Han är en ohjälplig hemmakatt.
Tyvärr är inte hans stora kärlek David det. David vill ut och resa, bo i en storstad, gå på bio – en massa saker som den istadige Anton inte alls har något behov av. Han är lycklig vid korkeken i farmors gamla hus, men inte utan David.
”Topp tre” är producerad av en grafisk byrå som annars jobbar mot företag och organisationer, och de färgglada, naivistiska animationerna är kul och proffsiga. Det är en intagande liten film, så missa inte den.
Samtliga filmer visas i SVT. ”Ge allt”, 9 juli 21.45
. ”Återvinningscentralen”, 16 juli 21.45. 
”Min värld i din”, 23 juli 21.45
. ”Topp 3”, 30 juli 21.45
. ”Säsong”, 6 augusti 21.45. 
”Shut up haters”, 13 augusti 21.45.
Gå till toppen