Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Enkät: Vad tycker du om att det inte blir något fängelse i Svedala?

Det har bildats föreningar, politiska partier och hållits en folkomröstning där en stor majoritet röstade nej. Nu står det klart att det inte kommer byggas ett fängelse i Svedala. Sydsvenskan tog en tur på byn för att får reaktioner på det slutgiltiga beslutet.

Lisa Schumacher, Svedala.Bild: John Palm
– Det är för sorgligt, att Svedalaborna inte kan se fördelarna med detta. En så stor arbetsplats och dessutom en stabil sådan, inte ett privat företag som kan försvinna när som helst. De kriminella ska ju sitta i fängelse, inte vara här på stan. Och får de permission väljer de nog inte att ha den här i Svedala utan på platserna de kommer ifrån. Jag tycker att vi hade kunnat ta det ansvaret också, för samhället.
Tommy Lindsjö, Svedala.Bild: John Palm
– Det spelar inte mig någon roll. Det hade väl kunnat vara bra, det behövs till busar. Kanske några här också. Dessutom skapar det ju jobb.
Torvald Holst, Svedala.Bild: John Palm
– Jag har inte bott här så länge och är inte jätteinsatt. Men vad jag förstår har majoriteten sagt nej, så på det sättet är detta bra, att man lyssnat på folkets vilja. Det tycker jag är viktigast. Annars är jag neutral i det och förstår båda sidor i debatten.
Diego Fagnani, Svedala.Bild: John Palm
– Jag är inte så insatt men har förstått att det finns väldigt delade meningar. De flesta verkar vara emot och många verkar vara det av rädsla för att de kriminellas vänner ska komma hit. Kanske är de inte så insatta i att det inte är så det fungerar, men man måste ändå ha respekt för det. Jag tror inte det skulle bli en masa kriminella på byn eller så. Samtidigt tror jag inte på det här med att det skulle bli en massa arbetstillfällen heller, de kommer behöva folk med speciell kompetens och den hade de kanske inte hittat här i Svedala ändå.
Adrian Nilsson och Izabella Lindvall, Svedala. Båda fjorton år gamla.Bild: John Palm
– Både bra och dåligt tror jag. Man kan ju se det som att det blir ett mer kriminellt samhälle om fängelset skulle vara här. Samtidigt är det bra att det finns fängelser så att de kriminella inte behöver tas så långt för att komma till ett fängelse, säger Adrian Nilsson.
– De träffar ju sina vänner fortfarande. Och sen om de kriminella släpps ut här när de kommer ut så kan det bli problem i Svedala, säger Adrian Nilsson.
– Fast så är det nog inte, jag tror inte att de kriminella skulle hamna här, säger Izabella Lindvall.
Gå till toppen