Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Grymma basketbonusen: 50 000 för EM-guld

Det kommer att bli klirr i kassan om Sverige vinner EM-guld. Enligt Johan Stark, generalsekreterare på Svenska basketbollförbundet, rör det sig om en historisk bonus på 50 000 kronor.
– Spelarna ska ha betalt för sin grej, det är sådant vi tjänar på senare, säger han.

Amanda Zahuis Sverige möter Serbien i kvartsfinalen i basket-EM på torsdag. Arkivbild.Bild: Ieva Makare/LETA/TT
Att spela i det svenska basketlandslaget är långt ifrån lukrativt. Storstjärnan Amanda Zahui avstår till exempel sin proffslön i USA (under förra WNBA-säsongen, som pågick i drygt tre månader, tjänade hon runt 600 000 kronor) för att spela EM med Sverige.
Sedan nästan 30 år tillbaka är ersättningen lika för alla spelare i seniorlandslaget, oavsett kön. Nu handlar det om en symbolisk summa på 200 kronor per dag.
Men under gruppspelet i Riga kom nyheten att Svenska basketbollförbundet inför bonusar vid avancemang i EM. Enligt Johan Stark kommer spelarna att få 20 000 kronor eller uppåt för en semifinalplats. Gällande kvartsfinalplatsen vill han inte ange någon siffra, mer än att det är tvåsiffrigt i tusenlappar
Skulle Sverige vinna EM-guld hamnar bonusen på 50 000 kronor, säger Stark inför kvartsfinalen mot Serbien på torsdag.
– Det är självklart för mig. Det handlar om att sända en signal till spelarna. Det är inte mycket, men nu har de gjort någonting fantastiskt. De har gått till Belgrad. Jag tycker de är värda det. Det känns bra, säger han till TT.
Även landslagschefen Fredrik Joulamo bekräftar att bonusbeloppen är spikade och att de ska kommuniceras till spelarna under dagen.
– Bonusarna är satta efter en stegrad skala där en bonus redan har fallit ut i och med kvartsfinalplatsen. Spelarna kommer att få information om beloppen i dag, säger han.
I jämförelse med bonusarna inom andra idrotter, som fotboll, kan summorna verka små. För basketspelarna däremot, som inte haft någon bonus tidigare, blir det ett märkbart klirr i kistan.
– Det måste hända något. Vi kan inte bara vara glada, tänk vad kul om det daskar till på kontot, säger Johan Stark, som tidigare var klubbdirektör i ishockeyklubben Brynäs.
TT: Är tänket med bonusar något du tar med dig från hockeyn?
– Ja, det är klart, säger han.
Stark tycker att bonussystemet borde ha införts i svensk basket för länge sedan.
– Spelarna gör något som vi alla mår bra av. Varför ska de inte få en del av det? Det är jättebra för oss som idrott. Det hjälper oss i ansökan för EM 2021. Då ska spelarna också känna det, säger Stark.
Fakta

Sverige i basket-EM

Kvartsfinal mot Serbien: Torsdag, 20.30.

Eventuell semifinal: Lördag (tid oklar).

Eventuell final: Söndag, 20.30.

Eventuell bronsmatch: Söndag, 17.30.

Slutspelet avgörs i Belgrad i Serbien.

De sex främsta lagen i EM är direktkvalificerade till kvalet till OS 2020 i Tokyo. Samtliga semifinallag är klara för OS-kval.

Gå till toppen